Ny analyse: Jobcentre finder rette match mellem borger og virksomhed i praktikker

Del artiklen:
Ankestyrelsen modtager generelt få klagesager om bevilling af virksomhedspraktik, skriver styrelsen i en ny analyse.
Ankestyrelsen modtager generelt få klagesager om bevilling af virksomhedspraktik, skriver styrelsen i en ny analyse. - Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

En ny analyse fra Ankestyrelsen viser, at jobcentrene i vid udstrækning får aftalt det præcise formål med praktikken.

Af Kasper Rasmussen, kasper@nb-medier.dk

Landets jobcentre er gode til at matche borgere og virksomheder forud for virksomhedsforløb.

Det konkluderer en ny analyse fra Ankestyrelsen i følge NB-Beskæftigelse.

Fra 2020 blev kravene til virksomhedspraktikker skærpet, så der fremover skal være et klarere formål med – og indhold i-  virksomhedspraktikker.

I analysen indgår 95 sager, hvor både sagsbehandlere og borgere er blevet interviewet, som er sammenholdt med styrelsens klagesagsbehandling. I alle sagerne blev det præcise formål med praktikken korrekt aftalt mellem borgeren, virksomheden og jobcenteret. Det skal her bemærkes at man i denne sammenhæng ikke har interviewet virksomhederne.

På baggrund undersøgelsen peger analysen overordnet på, at kommunerne oplever, at skærpelsen understøtter arbejdet med at tydeliggøre formålet med virksomhedspraktikker.

Analysen, som blandt andet bygger på en undersøgelse fra sidste år, konkluderer, at kommunerne overholder betingelserne for at bevilge virksomhedspraktik til borgerne i de gennemgåede sager, men at kommunerne bør forbedre begrundelserne i deres afgørelser på området.

Ankestyrelsen modtager generelt få klagesager om bevilling af virksomhedspraktik.

Bliver vanskeligere at sikre vellykket praktikforløb

Undersøgelsen fra Ankestyrelsen viser, at kommunerne lægger stor vægt på at lave et godt match mellem borger og virksomhed og tager hensyn til borgerens ønsker.

Men det kan blive vanskeligere i fremtiden. Tirsdag ventes anden delaftale om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen at blive vedtaget i Folketinget. Loven pålægger blandt andet kommuner og jobcentre at sende flere udsatte ledige i virksomhedspraktik.

Med loven fjernes muligheden for at tilbyde ‘øvrig vejledning og opkvalificering’ som såkaldte ret- og pligt-tilbud til de ledige, og det er blevet mødt med massiv kritik fra flere sider.

Frygten er, at det vil gå ud over de mest udsatte ledige, hvis de skal ud i virksomhedspraktikker, de ikke er parate til, ligesom det vil få negative konsekvenser for jobcentrenes tætte samarbejde med lokale virksomheder.