Skip to main content

Frisættelsen af den offentlige sektor rumsterer på borgen, i medierne og kommunerne og den forventes at blive det mest omkalfatrende indgreb siden 1970 og den første kommunalreform.

Men hvad betyder det, hvad vil ministeren og hvilke erfaringer har vi med i bagagen som kan anvendes i processen?

Og endelig bliver frisættelsen en motorvej for den private sektor?

Frisættelsen af den offentlige sektor er en gigantisk opgave, der må afdækkes og udvikles i nogle store håndterbare klumper næsten ligesom, når du “spiser elefanten”.

Det er en af grundene til, at vi på NB-Medier den 20. april åbner dørene for et arrangement om netop frisættelsen, hvor vi har prioriteret en række strategiske perspektiver for kommunerne.

Her vil du foruden Ældreminister Mette Kierkgaard møde syv eksperter og to journalister i topform, som i samspil med deltagerne vil stille skarpt på nogle af de mange spørgsmål, der har rejst sig i kølvandet på regeringsgrundlagets lancering. (Find programmet i PDF her)

Lidt om programmet

Konferencen foregår på Radisson Blu fra kl. 8.30 – 17.00 og her kommer du kort fortalt til at møde følgende skarpe personer:

Direktør Martin Ågerup, fra tænketanken Cepos er den første oplægsholder, som skyder dagen i gang under temaet: Fordele ved at frisætte den offentlige sektor.

Herefter stiller vi tiden historisk tilbage, til det som engang var et kommunalt laboratorium i frisættelse, nemlig Græsted-Gilleleje. 

Her vil tidl. vicekommunaldirektør Henning Nilausen og tidl. ældrechef og nuværende redaktør på OPS-Indsigt, Steen Houmark i en samtale give case eksempler på hvordan man bl.a ved udlicitering af driften frisatte den kommunale administration og revolutionerede de politiske og samspilsmæssige perspektiver.

Herefter vender vi tilbage til nutiden, hvor Børne- og ungedirektør Claus Svold fra Vejle Kommune giver os et indblik i, hvor langt man kan gå allerede i dag uden særlige frisættelsesordninger.

Temaet er ganske enkelt: Muligheder, farer og udfordringer ved øget frisætning – en rapport fra en kommune med stor frihed til institutionerne.

Lige før frokost tager økonomiprofessor Per Nikolaj Bukh ved Aalborg Universitet bolden op under overskriften: Den største forandring af det kommunale selvstyre siden 1970 

Efter frokost sætter ældreminister Mette Kierkgaard Retning og perspektiv og hun efterfølges af erhvervslivets repræsentant direktør Gitte Lillelund Bech fra Dansk Erhverv, som dels respondere på ministerens oplæg, dels stiller skarpt på, hvor stor en motorvej frisættelsen vil blive for den private sektor.

Herefter tager økonomiprofessor Per Nikolaj Bukh os et spadestik dybere og piller ved det bestyrelsesperspektiv, som der lægges op til i regeringsgrundlaget under overskriften: Hvordan finder man (kvalificerede) folk til bestyrelserne?

Endelig afsluttes dagen med en paneldebat med deltagelse af to borgmestre, hvis kommuner, hver især har været en del af frikommuneforsøgene.

Her får vi besøg af borgmester Ulrik Wilbek, Viborg og borgmester Tonni Hansen, Langeland under overskriften: Hvordan forbereder kommunerne sig på frisættelsen – gode/dårlige erfaringer.

Facilitering med fokus på substans og samspil

Men hvor er det offentlige private samspil og alle de mange erfaringerne set i perspektiv af den private sektor?

Svaret på det spørgsmål kræver næsten sin helt egen konference tilsvarende spørgsmålet om, hvad betyder denne frisættelse for medarbejderne?

Det bliver derfor de to faciliterende journalisters opgave kontinuerligt at skabe en rød tråd med kobling til bl.a. den private sektors betydning, for vi kommer næppe nogle steder med frisættelsen uden den private sektor, omvendt er det den offentlige sektor, der skal frisættes og netop derfor har vi valgt, at stille ind på kommunerne og ældreområdet ved dette arrangement.

Ved Folkemødet og senere i 2023 vil OPS-Indsigt tage næste skridt og så, at sige spise elefanten i perspektiv af den private sektor.

Tilmeld dig til arrangementet den 20 april her  –  Bemærk at der er early-bird-rabat for dem der tilmelder sig inden den 20. marts.

 

 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply