Skip to main content

Næsten 100 it-projekter i staten er blevet 3,5 milliarder kroner dyrere på omkring fire år ifølge nichemediet DigiTech

Da projekterne blev lanceret, forventede staten en samlet udgift på 14,2 milliarder kroner, men det er altså nu vokset med 25 procent.

Det skaber voldsomme bekymringer hos fagfolk og politikere, at økonomien i de mange it-projekter (97) er forsvundet ud mellem hænderne på de statslige myndigheder.

”Det er et meget stort beløb. Det er mange penge, som man kunne have brugt på noget andet godt, og det er jo ikke smart, at man ikke kan regne med en pris, når man taler om statslige it-projekter,” sagde Jan Pries-Heje, der forsker i it-projektledelse ved Roskilde Universitet i efteråret.

Men hvad tænker den nye digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) er hendes opgave i den sammenhæng?

Fællesnævnere for projekter der kører af sporet

Det mange statslige it-projekter er ikke forankrede på et enkelt ministerområde, men spreder sig bredt inden over dem alle og det giver Marie Bjerre en særlig udfordring.Ressortområdet for det nye digitaliseringsministerium er endnu ikke helt afgrænset, men Marie Bjerre vil ikke tage ansvaret for de konkrete projekter. Det mener hun skal forblive i de enkelte statslige myndigheder, som er projektejer.  Hun vil altså ikke blande sig i kollegaernes ressort 

Marie Bjerre ser i stedet det nye ministerium påtage sig en koordinerende rolle, hvor man på tværs af staten har fællesnævnere for, hvornår projekter er kørt af sporet. 

Hun peger i den forbindelse på, at dårlige udbud kan være vejen til dårlige projekter.

”Når budgetterne skrider, så kan det jo være fordi, at man ikke har lavet udbuddet grundigt nok. Men jeg tror godt, at vi kan kigge på, hvordan vi laver de her bud, og hvordan vi tester for netop at sikre, at økonomien også holder fremadrettet,” siger Marie Bjerre.

Risikofyldt at være First Mover

Marie Bjerre erkender, at det kan være svært at forudsige, hvor komplekse de store projekter ender med at være, inden man går i gang, men hun peger samtidig på, at Danmark på flere områder har gået foran med digitaliseringen af den offentlige sektor og den slags kommer ifølge hende altid med en risiko.

”Det er jo bare sådan, at når man gerne vil være de første, så kommer man også til at begå nogle fejl. Havde vi nu lagt os i slipstrømmen af et hav af andre lande i stedet for, så havde vi måske begået nogle færre fejl. Men så var vi heller ikke blevet det foregangsland, vi er. Så havde vi heller ikke høstet alle de gevinster, vi har,” siger Marie Bjerre og henviser bla. til de danske indsatser med digitalisering under coronapandemien.

Men selvom det kan være risikofyldt at være First Mover på mange af digitaliseringsfrontens områder, mener hun ikke, at man bare skal acceptere at it-budgetterne løber løbsk.

Hvordan det helt præcis skal gribes an, kan hun ikke svare på, ”Men jeg kan i hvert fald sige meget klart, at politisk er det vigtigt, at vi har et fokus på sikkerheden, på holdbarheden, på at private inddrages på den rigtige måde, og at budgetterne holder.”

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply