Skip to main content

Det kan være en stor og svært gennemskuelig opgave for kommunerne at vurdere, hvor og hvordan de lægger deres indkøb, så de er både klima- og miljøvenlige. Det skriver NB-Kommune.Det offentlige indkøber hvert år for omkring 380 milliarder kroner i følge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, heraf udgør kommunernes andel ca. 100 milliarder kroner.Kommunernes indkøbsafdelinger kæmper med at få overblik over, hvilke krav, de kan stille i udbud til leverandørerne af bleer til vuggestuen, rengøringsfirmaerne eller entreprenørerne i anlægsopgaver for blot at nævne et par stykker.Og det er en viden, som mange af de ansatte ikke har, men gerne vil have. Det fortæller Mette Jørgensen, der er udbudskonsulent i Odense Kommune. Selvom kommunen har stort fokus på de grønne indkøb, så føler hun sig ikke altid klædt godt nok på til at træffe de rigtige, grønne beslutninger:”Nej, det må jeg indrømme, det gør jeg ikke altid. Jeg synes, vi mangler noget uddannelse og viden om emnet,” siger Mette Jørgensen til DR.

Og hun er ikke den eneste. I en rundspørge fra KL er det lige under halvdelen af kommunerne, der mener at de “har kompetencerne til at gennemføre bæredygtige og grønne indkøb.”81 ud af 98 kommuner har svaret i rundspørgen.Under 10 pct. bruger grønne krav

De grønne indkøb bliver simpelthen ikke anvendt i særlig stor udstrækning, oplyser viceleder på Center for forskning i Offentlig Privat samspil hos RUC, Lena Brogaard:”Der bliver købt ind for omkring 380 milliarder kroner i den offentlige sektor årligt, og når der ikke i særlig høj grad bliver brugt grønne krav, så ligger der jo et kæmpe uudnyttet potentiale,” siger Lena Brogaard til DR.Hun fortæller, at instituttets tal viser, at under 10 procent af kommunerne bruger grønne krav som et konkurrenceparameter, mens 30 procent, bruger grønne mindstekrav som for eksempel FSC-mærket eller Svanemærket.I Dansk Erhverv ærgrer man sig over, at kommunerne ikke stiller flere krav om bæredygtighed i deres udbud. Sagen er, at virksomhederne gerne vil honorere kravene, siger markedschef Morten Jung:

“Virksomhederne er klar til at imødekomme de grønne krav. Faktisk mener tre ud af fire, at klima og miljø skal spille en væsentlig rolle, når det offentlige sender en opgave i udbud.

Så selvom man måske kunne forledes til at tro, at virksomhederne ville føle sig tynget af en masse krav, der jo også påvirker prisen, så forholder det sig lige omvendt,” siger Morten Jung til DR og fortsætter:

“Når kommunen stiller bæredygtighedskrav, vil den virksomhed, der vinder udbuddet, få afløftet en del af den risiko, der er forbundet med at investere i den grønne omstilling.”/sho/

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply