Skip to main content

Tredje gang bliver måske lykkens gang for regionerne med hensyn til at finde den leverandør, der skal flyve lægehelikopterne i Danmark, når den eksisterende kontrakt udløber til efteråret.

Der har ellers været meget turbulens omkring det milliardstore udbud af fire akutlægehelikoptere, med en årlig kontraktsum på 131 millioner kroner i mindst ti år.

Først var der vanskeligheder med at finde tilbudsgivere, herefter endte man i Klagenævnet for Udbud for at have afvist en tilbudsgiver, så antydede en luftfartsinspektør, at udbuddet var skræddersyet og da man sidste år endelig fandt en vinder i form af den fransk-danske duo (Franske SAF Helicopteres og UNI-FLY), ja så måtte man endnu engang i klagenævnet.

Det forrige tilbud var billigere

Nu er Danske Regioner så langt, at man med Kammeradvokaten som ny rådgive har genudbudt opgaven og netop afgjort, at vi fra november 2024 får fire nye akutlægehelikoptere til flyve med patienter i Danmark. Og det bliver Norsk Luftambulanse, der skal flyve dem. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Det er også Norsk Luftambulanse, der har kontrakten i dag, men selvom næstformand i Danske Regioner, Stephanie Lose er godt tilfreds med, at man nu har fået en bedre aftale de næste ti år til samme pris som nu, så skal man lige igennem “stand still” perioden frem til den 17. januar, hvor tilbudsgiverne har mulighed for at komme med indsigelser over beslutningen.

En af de forbedringer som udbuddet medfører er, at Danmark får sin egen reservehelikopter. Den deler vi ellers med Norge, men fra 2024 kan vi dække os selv ind for eksempel når der gennemføres service på en af de fire faste helikoptere. Derudover kommer der ekstra bagvagter på beredskaberne om sommeren, hvor der er flest opgaver for akutlægehelikopterne.

”Vi har haft fokus på driftssikkerhed, kvalitet og fortsat udvikling, og nu får vi et mere robust helikopterberedskab. Det kan vi kun være tilfredse med,” siger Stephanie Lose.Det er her værd at bemærke, at selvom Stephanie Lose understreger, at man får opgaven til samme pris som ved den eksisterende kontrakt, så er det faktisk blevet dyrere, hvis man ser det ift det tilbud som vandt i december 2021. Her stod Danske Regioner til at spare 17 millioner kroner årligt, men det tilbud kunne de som sagt ikke tage i mod, da man havnede i Klagenævnet for Udbud.

Tre tilbudsgivere

Fire selskaber var prækvalificeret til at byde på den nye kontrakt, men kun tre selskaber valgte at afgive endelige tilbud.

Det fjerde selskab, italienske Elifriulia har tidligere været involveret i sager om konkurrencefordrejning i Italien, valgte ikke at afgive tilbud. Selskabet oplyser dog, at der er rettet op på forholdene.

De to øvrige tilbudsgivere foruden Norsk Luftambulanse AS er:

  • Konsortiet Scandinavian Air Ambulance and KN Helicopters (Babcock Scandinavian Air Ambulance, Sverige og KN Helicopters A/S, Danmark)
  • SAF Helicopteres (Frankrig) med det danske selskab UNI-FLY som underleverandør

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply