Skip to main content

Vallensbæk Kommune har ligesom mange andre kommuner en venteliste til kommunens plejeboliger og den venteliste ser ikke ud til at blive mindre, hvis man ser på prognoserne for Danmarks Statistik. Her forventes antallet af ældre over 80 år at stige fra 4 pct. 2022 til 7 pct. af befolkningen i 2030.

Dette pres på demografien er blandt nogle af argumenterne for, at kommunalbestyrelsen i denne uge har besluttet at lade udviklingsselskabet GreenLiving bygge et nyt friplejehjem på 48 boliger med Diakonissestiftelsen som plejeleverandør, når det forventeligt står færdigt i 2024, fremgår det af en pressemeddelelse.

På Diakonissestiftelsen er den konstituerede administrerende direktør Janne Elsborg godt tilfreds med den kommende udvidelse af forretningsområdet.

”Vi har i hele planlægningsfasen haft et rigtig fint samarbejde med Vallensbæk Kommune, og vi glæder os til det fortsatte samarbejde, hvor vi både hver for sig og sammen kan skabe rammerne om et godt ældreliv i Vallensbæk, siger hun med henvisning til forarbejdet. 

Her har man bl.a. udviklet en samarbejdsaftale og kommunen har høstet stor ros for sine genberegning af taksterne, hvilket vi har beskrevet i en anden artikel.

Ejerformen har været vigtig

Af referatet fra byrådsmødet den 23. november fremgår det, at selvom man har besluttet sig for et friplejehjem, så var det langt fra alle der var enige i beslutningen 5 ud af de 15 kommunalbestyrelsesmedlemmer stemte i mod.

Hos Borgmesteren har ejerformen været vigtig.

Vi har valgt et samarbejde med Diakonissestiftelsen, fordi de er en nonprofit organisation med et stærkt, menneskeligt værdigrundlag og et godt brand. Vallensbæk Kommune får en erfaren leverandør af pleje med høj faglighed uden selv at skulle bygge og drive plejehjemmet. Vi har en vision om, at ældre borgere skal have en værdig pleje og omsorg, det er jeg sikker på at Diakonissestiftelsen er garant for, siger Henrik Rasmussen, borgmester i Vallensbæk.

Janne Elsborg forklarer, at der ikke er den store forskel på et kommunalt plejehjem og et friplejehjem:

”Som friplejehjem skal det nye plejehjem leve op til de samme kvalitetskrav og tilsyn som alle andre plejehjem. Den største forskel er, at man som beboer har mulighed for at tilkøbe ekstra ydelser. Det kan eksempelvis være gåture eller ledsagelse i byen,” siger hun

Plejehjemmet bliver dermed et supplement til de øvrige plejetilbud i Vallensbæk Kommune, hvor borgerne ikke kan anvises en plads af kommunen, men selv frit skal vælge til om de ønsker, at bo på det nye friplejehjem, efter at det er visiteret til en plejebolig. 

Et særligt greb skal implementere 160 års værdigrundlag

Det nye friplejehjem får som sagt 48 boliger og kommer til at ligge i et helt nyt bymiljø, fremgår det af lokalplanen for Egeskov Byhave, som politikerne i Vallensbæk netop har vedtaget. Området kommer desuden til at bestå af blandede byfunktioner, hvor der ud over friplejehjemmet kommer til at være boliger, et bydelshus, liberale erhverv og et parkeringshus.

Diakonissestiftelsen har hovedsæde på Frederiksberg og driver desuden et plejehjem på driftsoverenskomst i Gentofte Kommune. Janne Elsborg glæder sig over perspektivet.

Hun peger på, at Diakonissestiftelsen med 160 års tradition for omsorg kan gøre noget helt særligt blandt andet i forhold til at få implementeret Diakonissestiftelsens værdigrundlag, når det nye friplejehjem står klar i 2024.

”Vi planlægger med, at en gruppe medarbejdere fra vores plejehjem på Frederiksberg flytter med til Vallensbæk. De besidder høj faglighed og et stort menneskeligt engagement, og de vil videreføre Diakonissestiftelsens stærke værdigrundlag,” siger Janne Elsborg.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply