Skip to main content

Inden for en lille uge har to af de private leverandører meddelt at de trækker sig fra hjemmeplejen, dermed er over halvdelen af de private leverandører trukket sig fra det frie valg i Varde Kommune.

Opsigelserne kommer i kølvandet på kommunens omstridte implementering af robotstøvsugere. OPS-Indsigt har tidligere skrevet om hvorledes Varde Kommune tilbage i foråret politisk vedtog, at de godt 1150 borgere, der ellers fik hjælp til rengøring, nu skulle købe en robotstøvsuger. Borgere med særligt vanskelige behov ville dog fortsat få hjælp til rengøring.

Det betyder med andre ord, at det kommunale serviceniveau bliver markant reduceret og Varde Kommune som den første kommune har taget et skridt i retningen af, at prioriterer i ældreplejen på en hidtil uset måde.

Formanden for social og sundhedsudvalget, Tina Agergaard Hansen (V), afviste i foråret, at der var tale om en spareøvelse.

“Det er vigtigt for mig, at de ældre får en god pleje, og så vil jeg altså hellere have, at der bliver frigivet hænder til omsorgsfuld pleje, fremfor at man render rundt med en støvsuger i hånden. Så det her må alt andet lige være en positiv historie,” sagde hun. 

 

Robotstøvsugerne fjerner fleksibiliteten

Den ene af leverandørerne, Vikarservice Varde-Billund oplyser ifølge JydskeVestkysten, at der ikke længere er sammenhæng mellem den ydelse, som kommunen betaler for, og så den ydelse, som kunderne er visiteret til.

”Efter støvsugningen er taget ud, så mister det private firma fleksibilitet. Ofte er der sat 20 minutter af til støvsugning. Men en del af den tid har været brugt på andre opgaver i hjemmet. Eksempelvis at få skiftet sengetøj, få tørret støv af, vasket gulv og rengjort badeværelse,” siger leder af firmaet Anne Metha Thastrup.

Hos Blaabjerg Frit Valg, der hører under Danske Diakonhjem, tager man det mere roligt, men budskabet er det samme, selvom man udsender en fælles pressemeddelelse.

Blaabjerg Frit Valg har gennem flere år leveret hjemmeplejeydelser til borgere, i den nordlige del af kommunen og her har man alle årene oplevet et godt samarbejde fremgår det af pressemeddelelsen.

”Vi har dog set os nødsaget til at udtræde af samarbejdet, fordi det er vanskeligt at få alle ender til at nå sammen for en så lille enhed, som vi er i Blaabjerg Frit Valg,” siger direktør i Danske Diakonhjem, Morten Skov Mogensen.

En tredjedel af borgerne er berørt

Begge leverandører stopper med udgangen af november og vil påvirke små 400 borgere, eller ca en tredjedel af de borgere der modtager hjemmehjælp i kommunen.Hertil kommer, at Varde Kommune til december står uden privat leverandør af plejeydelser, fordi Blaabjerg Frit Valg, i følge kommunens hjemmeside er den eneste, der er godkendt til at levere pleje som frit-valgs-leverandør.

Det er aftalt, at de 16 medarbejdere i Blaabjerg Frit Valg skal overdrages til kommunen, sammen med de 82 borgere som er tilknyttet.

“Vi har haft et godt samarbejde med Blaabjerg Frit Valg i hele forløbet, så vi er godt forberedte til at give både borgere og medarbejdere en varm velkomst. Vores ambition er, at de berørte borgere og medarbejdere mærker overdragelsen mindst muligt,” siger Lone Boysen, ældrechef i Varde Kommune.

Historien melder intet om planerne for borgere og medarbejdere tilknyttet Vikarservice Varde-Billund, som udgør den største gruppe.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply