Hver femte psykiatriske overlæge har allerede forladt de regionale psykiatriske afdelinger til fordel for et job i den private sektor. Det viser en undersøgelse som Overlægeforeningen har foretaget i sommeren 2022.
Undersøgelsen er interessant, fordi den for første gang viser hvor mange læger der har valgt at arbejde i den private sektor, samt hvorfor de har valgt at skifte sektor.
Det viser sig nemlig, at de fleste er skiftet til privat ansættelse pga. manglende indflydelse på arbejdstilrettelæggelse, arbejdets indhold, ledelse, arbejdstid og mangel på behandlingsmuligheder.
Fire ud af ti overvejer at gå privat
Men ikke nok med at hver femte overlæge allerede har forladt posten i den offentlige psykiatri, så har over 40% af de adspurgte inden for de sidste seks måneder overvejet at skifte deres arbejde på de psykiatriske afdelinger ud med job på psykiatriske privathospitaler eller blive selvstændige praktiserende psykiater.
”Vi står i en ekstremt alvorlig situation, når hver femte overlæge har forladt de psykiatriske afdelinger, og når 41 pct. overvejer at gøre det. Hvis vi ikke får brudt den onde cirkel og stoppet flugten, bryder den offentlige psykiatri sammen. Derfor er det afgørende, at politikerne handler hurtigt og ambitiøst og vedtager en tiårsplan for psykiatrien,” siger Overlægeforeningens formand, Susanne Wammen i en pressemeddelelse.
Hun er bekymret for, at hvis udviklingen fortsætter, vil psykiatrien blive privatiseret. ”Og det vil indebære en hidtil uset ulighed i det danske sundhedsvæsen, som vil ramme svært syge og svageste grupper hårdest,” siger hun og peger på, at konsekvensen af det bliver, at det kun er borgere med høje indkomster og forsikringer, som kan få adgang til en kvalificeret behandling.
Den langsomme privatiseringsbølge
Overlægernes afvandring fra den offentlige psykiatri ligner noget vi har set i andre områder af sundhedsvæsnet blandt jordemødre og sygeplejersker.
Populært kaldes det den langsomme privatiseringsbølge, hvor fagspecialister trækker ud i det private. OPS-Indsigt har tidligere skrevet en række artikler om præcis den udvikling. Her tegnede der sig bl.a. et ganske interessant billede af, at der over de seneste seks år er stiftet 21 nye virksomheder, der leverer såkaldt `privat sygepleje´.
”Vi er dem, der træder til der, hvor det offentlige slipper opgaven. Det kan fx være når en pårørende skal have et pusterum i pasningen af en terminal hustru eller mand eller, hvis et travlt arbejdsliv ikke gør det muligt at nå ud til ens gamle mor eller far i den mængde man godt kunne ønske sig,” sagde Lone Bliksted, der er medstifter af KeasCare til OPS-Indsigt.
Ville helst blive i det offentlige
Den langsomme privatisering blandt de psykiatriske overlæger skyldes ifølge undersøgelsen først og fremmest manglende indflydelse på arbejdet, dårlige arbejdsvilkår og mangel på behandlingsmuligheder. Mange skriver i undersøgelsen, at de helst ville blive i deres offentlige job, men de har svært ved at leve med at skulle give patienterne utilstrækkelig behandling eller sætte deres eget helbred på spil på grund af for stort arbejdspres.
Undersøgelsen peger desuden på, at det er muligt at tiltrække psykiatere fra den private sektor og tilbage til det offentlige, men det kræver at den offentlige sektor (regionerne) retter op på en række ting som indflydelse på arbejdstilrettelæggelse, arbejdets indhold og bedre behandlingsmuligheder.
Med andre ord de samme parametre, som har været afgørende for at tiltrække de nuværende ansatte til den private sektor.