Skip to main content

Regeringen var orienteret om, at det offentlige foretog indkøb af testkit for to milliarder kroner uden konkurrence.

Det sagde justitsminister Mattias Tesfaye (S) på et samråd onsdag. Ifølge ministeren var der ingen, som stillede spørgsmål ved det.

– Det er fremgået af sagsfremstillingen, der også er forelagt for ministeren, siger Tesfaye, der som justitsminister er ansvarlig for koordinering af indkøb.

Det er altså hans forgænger på posten, Nick Hækkerup, som blev orienteret mere end én gang.Politiken har beskrevet, hvordan staten under coronapandemien har foretaget indkøb uden konkurrence for mindst 13 milliarder kroner. Det kan have betydet, at staten er gået glip af at få det til en lavere pris.Anvendte undtagelsesbestemmelse i udbudslovenRegion Midtjylland købte eksempelvis kviktests til covid-19 for to milliarder kroner uden at gennemføre et udbud.Det skete med henvisning til en katastrofebestemmelse i udbudsloven ifølge Tesfaye.- Man skal ikke se det som om, at vi har fået oplysninger ind i ministeriet, som man har anset som værende kontroversielle.

– Vi har en undtagelsesbestemmelse i udbudsloven, så det er ikke at være på kant eller i modstrid med loven at bruge den bestemmelse. Det kræver bare, at der er en særlig situation, siger Mattias Tesfaye på samrådet.Han påpeger her, at landet i november og december stod og manglede millioner af selvstest, som kunne aflast de lange køer på de oprettede testcentre og større og hurtigere indkøb derfor var nødvendig.- Jeg  vil desuden gerne sige, at regeringen grundlæggende er taknemlig  for, at Region Midtjylland har været medvirkende til, at indkøbe de mange test, så Danmark kom godt igennem epdemien, siger Mattias Tesfaye på samrådet.Endelig henviser han til, at leverandører på området, som måtte have oplevet sig overset eller ikke rigtigt behandlet, jo har muligheden for, at rette en klage tikl klagenævnet for udbud.Sundhedsministeren blev først orienteret i martsIfølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) var han selv ikke klar over, at Statens Serum Institut foretog indkøb for over fire milliarder kroner uden udbud. Dette bliver han først orienteret om i forbindelse med et ministerspørgsmål i 2022 vedr. sagen.Men han henviser i sin redegørelse til udbudslovens §80, stk. 5, hvor en myndighed i helt særlige tilfælde kan foretage indkøb uden udbud. Han understreger at denne bestemmelse kan kun anvendes i strengt, som fx i forbindelse med begivenheder en myndighed ikke har kunnet forudse.

Her henviser han til udfordringen for bl.a. Statens Seruminstitut, hvor der var leveringstider på op til 4 måneder på nogle produkter under corona-nedlukningen. Det vil sige man ville ikke kunne leve op til bl.a. testforpligtigelsen, hvis man ikke købte ind uden udbud.Venstre kritiserer forløbet– Der er brugt en hulens bunke skattekroner, men ingen ved, om man har fået varerne og ydelserne til den rigtige kvalitet og pris, og ingen vil tage ansvaret for, om handlerne er gået rigtig for sig, siger sundhedsordfører Martin Geertsen (V) til avisen.Professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard har tidligere sagt, at der med de knap 13 milliarder kroner er tale om “et helt ekstraordinært stort beløb”.Han vurderer, at myndighederne ved at undlade udbud har spildt beløb, der svarer til hele den pulje, som Folketinget har afsat til anlæg af nye nærhospitaler de næste 5-6 år.Det kan være i omegnen af fire milliarder kroner har han sagt til Politiken./ritzau/sho

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply