Hele 93 vidner har været ført i Retten i Odense i svindelsag mod ejeren af leasingselskab. Ganske vist har Retten i Odense fastsat straffen til fængsel i tre år, men kun seks måneder er gjort ubetinget og skal afsones.Og det er ikke det eneste udsædvanlige, for selvom han via sin virksomhed svindlede det offentlige for mere end ti millioner kroner, er det ikke sikkert, at han kommer bag tremmer.
Undtagelsesvist er der nemlig fundet grundlag for at gøre en stor del af straffen betinget, fremgår det af en pressemeddelelse, som retten har udsendt mandag formiddag.
Muligvis kan den 43-årige mand afsone med fodlænke og dermed kommer han aldrig rigtig i fængsel. For ifølge Kriminalforsorgens regler kan en dømt ansøge om fodlænke som alternativ til en fængselscelle i tilfælde, hvor der er givet op til seks måneders ubetinget fængsel.
Vidste at der ikke blev betalt en krone
Sagen drejede sig om svindel med registreringsafgift for i alt 90 leasede biler. Retten skulle afgøre, om køretøjerne var ejet af leasinggiveren af leasingtagerne. Registreringsafgiften, der skal betales, er lavere, hvis det er leasinggiveren.
Direktøren i det fynske selskab vidste udmærket, at der ikke blev betalt korrekt registreringsafgift til køretøjerne, mener retten.
Sagen har været ret omfattende. 17 retsmøder har været afviklet siden februar, og der har været ført 93 vidner, oplyser retten.
Svindlen stod på fra maj 2013 og frem til februar 2017. Samme år indledte politiet en efterforskning af sagen, oplyser specialanklager Annette Korsgaard fra Fyns Politi.
Om tidsforløbet oplyser hun, at anklageskriftet tre år senere blev indleveret til retten. Det var i oktober 2020, og så fastsatte retten en række datoer i år til retsmøderne.
– Det er ikke en ukompliceret sag, bemærker specialanklageren.Kommunaldirektør dømt for 6.700 kr
Retten begrunder blandt andet beslutningen om at give en stor rabat i straffen til leasingdirektøren med den tid, der er gået, siden svindlen stod på.
Det spiller også ind, at den tiltalte har det, som retten betegner som “gode personlige forhold”.Straffen kan ses i perspektiv af den dom den tidligere kommunaldirektør i Sorø Kommune fik i marts. Her var straffen 40 dages fængsel for et bedrageri på 6.700 kroner, hvor direktøren havde stukket pengene i egen lomme. Her lagde retten vægt på direktørens anciennitet og position i kommunen som skærpende omstændighed, da retten grundlæggende mener, at han igennem sin erfaring burde være bedre bekendt med proceduren. Selvom sagerne ikke umiddelbart kan sammenlignes er sagen anderledes, for en leasingdirektør i den private sektor end for en direktør i det offentlige.Ikke første gang
I afgørelsen mod leasingdirektøren indgår desuden, at han skal af med en tillægsbøde på 5,3 millioner kroner. Han har modtaget dommen, har Fyns Politi oplyst.
Også i marts i år blev der i en sag om grov økonomisk kriminalitet givet en markant rabat i straffen.
Retten i Randers behandlede en sag om unddragelse af 22 millioner kroner i moms. Her skulle kun tre måneder ud af en samlet straf på tre år og seks måneder afsones, fastslog byretten i en dom, som anklagemyndigheden dog har anket til landsretten.
/sho/ritzau/