I kølvandet på coronakrisen er kritikken af offentlige indkøb taget til i styrke, hvad enten der ikke er gennemført et udbud eller udbuddet fokuserede for meget på pris og for lidt på kvalitet, når det eksempelvis kom til corona kviktest.
De fleste af os husker det kaos, der var i begyndelsen af 2020, men selv når den sædvanlige udbudsproces og de gængse udbudsregler følges, risikerer offentlige indkøbere at komme i klemme.
Det er derfor ikke altid lige let at være den, der sikrer borgerne den bedste investering – slet ikke når der er tale om ca. 380 mia. kr. årligt via offentlige udbud. Men det behøver ikke være kedeligt at lære, hvordan man griber udbudsprocessen an, bare fordi man tager det seriøst at forvalte de mange, danske skattekroner.
Et online spil skal hjælpe indkøbernes indlæring
Den første april lancerede SKI, derfor et nyt brætspil, som de kaldte Udbudspillet. Grundlæggende mente SKI, at offentlige udbud skulle på skoleskemaet, ligesom billedkunst og rytmik
“Det er fint at uddanne kunstnere, musikere og sexologer – men Indkøbsdanmark skriger på kvalificeret arbejdskraft. Når man beder unge mennesker forklare, hvad tærskelværdier er, så ved de ikke, hvad man taler om. Det skal vi lave om på, så vi også fremover kan sikre juridisk holdbare rammeaftaler med bæredygtige varer af god kvalitet til skarpe priser til landets offentlige organisationer. Derfor lancerer vi UDUBUDSSPILLET ®”, sagde Signe Lynggard Madsen, adm. direktør i SKI.
Det gik relativt hurtigt op for folk i branchen at der var tale om en aprilsnar, men nu viser det sig, at nogen har arbejdet rigtig grundigt på lige præcis et udbudsspil.
Der er ganske vist tale om et onlinespil og målgruppen er da også noget ældre end den SKI havde for øje, men i princippet jagter man samme målsætning med Nohrcons nye, online læringsspil ’Udbudsspillet’. Her vil man via såkaldt gamification påvirke indkøbernes indlæring.
Et gratis spil
Udbudsspillet, som er et gratis at spil bringer dig igennem hele udbudsprocessen på en lidt sjovere måde end hvis du skal følge en vejledning fra styrelsen.
Her kommer man forbi opgaver både før, under og efter et udbud. I rollen som offentlig indkøber, hvor man bl.a. skal vælge de rette tildelingskriterier, udbudsform, evalueringsteam – prækvalificere tilbudsgivere – og så naturligvis vælge det bedste tilbud.
Undervejs i spillet får man input fra den offentlige indkøbschef, juristen og it-specialisten m.fl. – og ikke mindst svar på, om de valg, der er truffet undervejs, har været hensigtsmæssige og i tråd med udbudsreglerne.
Kvalitetssikret af eksperter
Grundlaget for den viden der strømmer dig i møde, har Nohrcon blandt andet fået kvalitetsikret af eksperter som Mikala Berg Dueholm, der er partner i advokatvirksomheden DLA Piper.
”Udbudsspillet er en sjov og lærerig måde at blive introduceret til udbudsprocessen på og blive bevidst om, de mange beslutninger ordregiver skal træffe,” siger hun i et nyhedsopslag.
Hun er meget begejstret for spillet og kalder en fremragende indføring til udbud forud for eksempelvis kurser i udbud.
Hos Nohrcon håber man, at det gratis udbudsspil kan være med til at styrke kvaliteten af offentlige udbud ved at øge interessen for ’den gode udbudsproces’ til gavn for både dem, der skal lave de mange udbud, og de skatteborgere der i sidste ende betaler regningen:
”Udbudsspillet er, måske lidt stort slået op, vores lille gave til samfundet – i en tid hvor offentlige indkøbere er kommet mere og mere under pres,” siger Jesper Nøhr Kjærsig adm. direktør i Nohrcon.
Findspillet her: