Skip to main content

Det offentliges samarbejde har i flere år stået i stampe. Senest har vi her på OPS-Indsigt bragt en artikel om Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens status for den offentlige konkurrence, der viste en stilstand for selve det at konkurrenceudsætte.

Men nu ser det ud til at der kommer skub i samarbejdet, i alt fald i den kommunale sektor. Kommunernes samarbejde med private virksomheder målt ved Privat Leverandør Indikatoren (PLI) stiger nemlig for første gang i tre år. 

Det betyder at private virksomheder i 2021 løste opgaver for godt 68 mia. kr. af kommunernes samlede udbudsegnede opgaver på 255 mia. kr. i 2021, fremgår det af en ny analyse fra Dansk Industri.(Artiklen fortsætter under kortet)

Stigningen svarer til indkøbet i en stor kommune

Men hvor meget er samarbejdet så reelt steget i kroner og øre?

Samarbejdet med private leverandører er steget med ca. 0,6 procentpoint fra 26,2 til 26,8 procentpoint på et enkelt år. Fremgangen svarer til en opgaveværdi på 1,5 mia. kr. Til sammenligning køber Frederiksberg Kommune ind for 1.7 milliarder. Det vil sige kommunernes stigning i indkøb hos private virksomheder, svarer nogenlunde til, hvad en stor hovedstadskommune køber ind for.

Fremgangen skyldes især udviklingen på konto 4 og 5 i kommunerne. Det viser kommunernes regnskaber ifølge Dansk Industri. De to konti dækker henholdsvis sundhedsområdet, samt opgaver inden for social og beskæftigelse.

Hos Dansk Industri betragter man udviklingen i samarbejdet med kommunerne med begejstring.

”Det er enormt positivt, at vi nu ser en klar modreaktion i kommunerne i forhold til de seneste tre års tilbagegang. Gevinsterne ved offentlig-privat samarbejde er blevet tydelige for enhver under coronakrisen, og de erfaringer håber jeg, at vi kan tage ved lære af og bygge videre på i de kommende år, siger branchedirektør Jakob Scharff.

Det rykker fra bunden

Men kan man se nogle tendenser i retning af hvilke kommuner, der har stået i spidsen for stigningen?

Opstiller man en top-ti-grafik for de kommuner, der har udviklet sig mest, tegner der sig et interessant billede.

Ud over at Gribskov Kommune som i 2020 lå nummer et på PLI-indikatoren, så kan man iagttage, at rykket sker i de 25 kommuner, som var dårligst placeret efter PLI- indikatoren i 2020. 

Her viser tallene, at godt en fjerdedel af de 25 dårligst placerede kommuner er på vej ind i kampen om at øge samarbejdet med de private virksomheder.

Et styrket samarbejde kan afhjælpe kommunernes udfordringer

Selvom tallene i Dansk Industris analyse viser fremgang, når kommunernes samarbejde med private virksomheder, så er der på ingen måde tale om, at man overgår højdepunktet på 26,9 pct. i 2017. Det vil sige, at der er fortsat plads til udvikling.

Og det bemærker Jørgen Utzon, Direktør i servicevirksomheden Coor:

”Vi er naturligvis glade for, at der er fremgang at spore, og at de seneste års tilbagegang ser ud til at være brudt. Men når det er sagt, så er der stadig virkelig store samfundsmæssige gevinster at hente i at øge offentligt-privat samarbejde yderligere,” siger han.

Han peger på, at nogle af de udfordringer der presser på i samfundet blandt andet kan løses ved mere offentlig-privat samarbejde.

”I Coor har vi mange års erfaringer fra vores stærke samarbejde med fx Ballerup Kommune, hvor vi både løser en vigtig serviceopgave og samtidig får kommunens langtidsledige i arbejde. Vi kan skabe værdi både for samfundet og for mennesker, der er på kanten af arbejdsmarkedet, samtidig med, at vi leverer service af høj kvalitet,” siger han.

Jakob Scharff er enig i, at et styrket samarbejde kan være en del af løsningen på kommunernes udfordringer i de kommende år.

”Vi står i en alvorlig situation, hvor kommunerne er hårdt ramt af mangel på arbejdskraft på de store velfærdsområder i en tid, hvor vi bliver flere børn og flere ældre. Den slags udfordringer kalder på langt mere samarbejde,” siger Jakob Scharff.

 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply