Skip to main content

Norge, Sverige, Finland, Island, Grækenland, Slovenien, New Zealand og Holland har genbrugt det danske innovationsbarometer for offentlig innovation.

Modellen, som kaldes Copenhagen Manual, blev udviklet af CO-Pi i 2015 i samarbejde mellem 56 deltagere fra 20 lande over hele verden. Spredningen af modellen gør det muligt at lave sammenligninger over landegrænser. Det fremgår af CO-PI`s hjemmeside.

Hvad der er mindst lige så interessant er, at flere af landenes kommuner kopierer hinanden tre gange hyppigere end danske kommuner.  Det vil sige de andre landes kommuner (offentlige sektor) er meget bedre til at sprede gevinsterne af innovationer, selvom barometeret måske viser en lavere innovationsprocent.

Ingen overraskelse

At Danmark ligger bagud, når det kommer til spredning af nye ideer og innovation i den kommunale sektor, bør ikke betragtes som en overraskelse. 

Vi har for eksempel set hvor svært KL har haft ved at implementere deres vejledning for prisberegninger på ældreområdet, men vi har også set eksempler på, at simple og let forståelige innovationsprodukter, som automatisk medicindosering eller digital genoptræning først har skulle være ”projekter” i den enkelte kommune før de kunne købes ind.

Det tager ganske enkelt lang tid at sprede nye og gode ideer på i de danske kommuner.

 

Nordmændene spreder også langt mere

Tjekkiet er som sagt det seneste land, der har kopieret det danske innovationsbarometer og nej tendensen blandt de andre landes kommuner med meget hyppigere at kopiere hinanden har intet med nationale forskelle at gøre, lyder det fra CO-PI`s programchef, Ole Bech Lykkebo.

”For også nordmændene kopierer tre gange så ofte som os. Det bør vi lade os inspirere af,” siger han i et opslag på CO-Pis hjemmeside.

Det tjekkiske indenrigsministerium har baseret deres Innovationsbarometer på Copenhagen Manual – den internationale standard for måling og udvikling af innovation i den offentlige sektor, som CO-PI offentliggjorde sidste år.

“Det er ret utroligt, at vores første udgave fra 2015, som vi investerede i som et rent dansk projekt, igen og igen giver nye internationale afkast. Hver gang endnu et land genbruger vores metode, kan vi spejle os og lære nye værdifulde ting om os selv,” siger Ole Bech Lykkebo.

Det tjekkiske Innovationsbarometer viser, at 59 procent af de offentlige arbejdspladser har indført en eller flere innovationer inden for de seneste to år. I Danmark er tallet 81 procent.

 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply