Skip to main content

Prisen for renovering og vedligehold steg med hele 8,6 procent i 2021 i forhold til 2020, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det sætter kommunernes anlægsramme under alvorligt pres, fordi mange kommuner på grund af prisstigningerne blev nødt til at skubbe anlægsopgaver fra 2021 ind i 2022.Det skriver NB-Økonomi. En stor del af kommunernes anlægsudgifter går til at renovere og vedligeholde skoler, daginstitutioner og plejehjem. Derfor viser de nye tal på 8,6 procent en alarmerende udvikling. Til sammenligning var de årlige prisstigninger på renovation og vedligehold i gennemsnit 2,4 procent fra 2015 til 2020. Priserne steg især på tømrerarbejde og tagdækning, hvor prisstigningerne i 2021 var på henholdsvis 10,5 og 15,9 procent i 2021. De høje prisstigninger på bygge- og anlægsarbejde i 2021 har medført, at mange kommuner er blevet nødt til at skubbe anlægsopgaver fra 2021 til 2022 for at holde sig indenfor den aftalte anlægsramme for 2021. Når de nye opgaver skal udføres i 2022 sammen med de eksisterende opgaver i budgettet, så kommer det til at sætte gevaldigt pres på anlægsrammen for 2023. Det skyldes, at der sandsynligvis skal udskydes endnu flere opgaver, samtidig med at nye opgaver kommer til. Prisstigningerne er et resultat af flere faktorer. Først og fremmest har udfordringer med de globale forsyningskæder, som følge af corona, sendt priserne på mange typer af på byggemateriale på himmelflugt.Samtidig er manglen på arbejdskraft et omfattende problem i bygge- og anlægsbranchen. Den manglende arbejdskraft resulterer i udskudte opgaver og intern lønkonkurrence mellem bygge- og anlægsfirmaerne. Samtidig betyder det begrænsede udbud, at opgaverne går til højestbydende, hvilket får de generelle priser til at stige endnu mere. Prisstigningerne ser ud til at fortsætteTallene for marts måned viser, at hele 43 procent af virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen anser manglen på arbejdskraft som en væsentlig produktionsbegrænsning. Dermed ser de høje prisstigninger i bygge- og anlægsbranchen ud til at fortsætte, og siden har Ruslands invasion af Ukraine medført endnu større prisstigninger på en lang række varer og materialer. Hvis prisstigningerne fortsætter i løbet af 2022, så vil det medføre endnu flere udskudte anlægsopgaver i kommunerne. Dermed tyder det til at blive en meget hård kamp om anlægsrammen for 2023 i både økonomiforhandlingerne for 2023 og den faseopdelte budgetproces i efteråret. Samtidig med kommunernes pres for en højere anlægsramme er finansministeren udfordret af, at en højere anlægsramme til kommunerne vil sætte endnu mere blus på bygge- og anlægsbranchen, end der er i forvejen. Derfor har han allerede nedtonet forventningerne til årets økonomiaftale.Dagens offentliggørelse fra Danmarks Statistik dækker over prisstigningerne indenfor arbejdsopgaver der vedrører elinstallation, VVS- og blikkenslager, tømrer, bygningsfærdiggørelse, tagdækker og murer.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply