Skip to main content

Alt tyder på, at byggepriserne stiger endnu mere, end de seneste tal fra Danmarks Statistik  viser. Det siger Dansk Industri (DI) på baggrund af tilbagemeldinger fra deres medlemmer og aktører i byggebranchen i følge NB-Økonomi.Bo Sandberg mener, at kommunerne vil være nogle af dem, der kan mærke de markante prisstigninger på bygge- og anlæg særlig hårdt. “Når jeg siger, at jeg tror, at kommunerne bliver ekstra hårdt ramt, så er det jo nok fordi, at man er underlagt budget- og anlægsloft. Men i og med, at priserne er opstået så pludseligt, så er det svært at få budgetterne til at hænge sammen,” siger Bo Sandberg, der er skatte- og boligøkonom i Dansk Industri til NB-Økonomi. Tilbagemeldinger fra både DIs medlemmer og aktører er, at der i øjeblikket er prisstigninger på 30 procent i gennemsnit, selvom DSTs opgørelse kun viser omkring otte procent i gennemsnit på byggematerialer. Det tal stemmer med de oplevelser, som flere borgmestre har oplevet, når de får tilbud ind på udbud. Her har tallene ligget på mellem 20-40 procent.Ifølge DI har prisstigninger hos DST ligget på et gennemsnit på omkring otte procent fra fjerde kvartal 2020 til samme kvartal i 2021.

(Artikel fortsætter under graf)

Flere faktorer spiller indI DI-Byggeri – som er en del af Dansk Industri – tilføjer man, at de oplevede prisstigninger i kommunerne også kan skyldes, at man i kommunerne har kørt en stram budgetstyring. Hvis man har ligget for lavt, så vil forskellen mellem et udbud og tilbud være noget højere, end de reelle priser.”Lidt afhængigt af, hvornår kommunerne har lavet deres udbud og budget, så kan det jo godt forekomme, at stigningen er meget større, for der sker jo nogle gange, at budgetterne er lidt lave i forbindelse med sådan nogle udbud,” siger Elly Kjems Hove, Souschef i DI-Byggeri. “Hvis man så har budgetteret lavt, og der så sker en prisstigning, så kan det jo opleves som om, at priserne er steget med 20 procent.”Men hun tilføjer også, at der ikke er nogen tvivl om, at det under alle omstændigheder er voldsomme prisstigninger, man ser i øjeblikket. “Det er en voldsom stigning, fordi vi kommer fra en enorm lav prisstigningstakst. Det stiger usædvanligt meget hurtigere, end det har gjort siden finanskrisen,” siger hun. Bo Sandberg mener, at problemet med at opgøre de reelle prisstigninger kan være en kombination af flere ting.   

“Danmarks Statistik opgiver et kvartalsvis indeks. Det foregår sådan, at man har indsamlet data cirka midt i november, og nu er vi midt i marts. Og der må man konstatere, at der er sket rigtig meget siden. Både med verdensmarkederne, men også geopolitisk med Rusland,” siger han. Når prisstigningerne går så hurtigt, som man kan se på grafen, så når Danmarks Statistik ikke at opsamle dem i takt med at aktørerne mærker dem. Lange kommunale processer kan spille ind på oplevelsen af prisstigningerDer kan godt gå lang tid fra der er en politisk beslutning om at afsætte midler til anlæg, til der udformes et udbud, og til der foreligger et tilbud. Den tid kan have været nok til, at priserne er meget meget højere, end man først forventede. “Så sker der typisk det, at udbuddene skal tilbage i kommunalbestyrelsen og diskuteres én gang til. Det betyder måske, at nogle  projekter rykkes bagud i køen eller bliver udskudt eller bliver forsinket, fordi man jo skal prioritere på lige fod med andre ting i den kommunale økonomi,” understreger Bo Sandberg. Corona, arbejdskraftsmangel, energipriser og krig påvirker priserne

Både corona og krigen i Ukraine har været uforudsete begivenheder, som har sat gang i prisstigningerne. Men Bo Sandberg mener, at på den lidt længere bane, så er det stadigvæk arbejdskraftsmanglen, som er en stor udfordring for branchen. “2020 var et helt særligt år. Men der var byggebranchen en del af løsningen frem for en del af problemet, som var med til at holde gang i erhvervet. Det er også klart, at det vi ser i øjeblikket med energipriserne og materialeudfordringen er et problem. Men manglen på arbejdskraft er den mest varige udfordring,” understreger Bo Sandberg.  

Han henviser til, at arbejdskraftsmanglen er med til at presse priserne yderligere op. Det vil ligeledes sætte sig i et yderligere pres på anlægsloftet. 

I lighed med flere borgmestre i kommunerne, så mener Bo Sanberg ikke, at det ligger i kortene, at der bliver lempet på anlægsloftet til de kommende økonomiforhandlinger.”På den anden side, er det jo en ekstraordinær situation, så det kan godt være, at der kommer nogle ekstraordinære tiltag, det må tiden jo vise,” siger han.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply