Berit’s Hjemmeplejes afdelinger i Horsens og Hedensted har fået et påbud af Styrelsen for Patientsikkerhed. Det fremgår af styrelsens hjemmeside.
Det er ikke andet end tre måneder siden, at Berit’s Hjemmeplejes afdeling i Aarhus blev tvangsnedlukket af Styrelsen for Patientsikkerhed, fordi der ifølge styrelsen var problemer med blandt andet borgernes trivsel, aktiviteter og rehabilitering. Det skriver TV2 Østjylland.
Påbuddet omhandler fire punkter, som hjemmeplejen hurtigst muligt skal rette op på. Det drejer sig om medicinhåndtering, sygeplejefaglige vurderinger, journalføring og instrukser for akut opstået sygdom og ulykke.
Ifølge direktøren for Berit’s Hjemmepleje rammer især påbuddet om for gammel medicin skævt.
– Jeg bliver behandlet unfair. Vi private har intet med medicin at gøre udover udleveringen, siger direktør for Berit’s Hjemmepleje, Berit Bækgaard Thomsen, til TV2 Østjylland.
Af afgørelsen fremgår det, at der er fundet for gammel medicin hos borgerne, og at flere af borgernes sygdomme ikke fremgik af de relevante papirer og journaler.
Om en patient skriver styrelsen følgende:
“I alt var der fund af ni præparater med udløbet holdbarhedsdato hos patienten. Medarbejderne som havde opgaven med medicinadministration kunne ikke redegøre for de beskrevne fund.
Det er styrelsens vurdering, at det udgør en risiko for patientsikkerheden, hvis patienter bliver behandlet med medicinske produkter, hvor man ikke kan være sikker på holdbarheden, og dermed virkningen.”Overvejer at gå til ombudsmanden
Men ifølge Berit Bækgaard Thomsen har hendes ansatte intet med medicinen at gøre. Hun fortæller, at kun fem borgere i Horsens får medicin hældt op af en af hendes sygeplejersker, mens de kommunale sygeplejersker står for opgaven ved de andre.
Direktøren fortæller, at hun ikke tror, at Berit’s Hjemmepleje havde fået nogle påbud, hvis styrelsen, ifølge hende, havde styr på opgavefordelingen i hjemmeplejen, og derfor ikke havde kommet med en bemærkning til medicinen.
– Vi overvejer at gå til ombudsmanden. Nogen må fortælle styrelsen om den korrekte arbejdsgang, og hvem der har forpligtigelse til hvad, siger Berit Bækgaard Thomsen.
Hun fortæller, at klagen vil gå på både tvangsnedlukningen af afdelingen i Aarhus og påbuddet til afdelingerne i Horsens og Hedensted.
Direktøren understreger derudover, at der allerede er sat ting i værk for at rette op på de øvrige kritikpunkter i rapporten.I kommunen er man lettet
Direktør for velfærd og sundhed i Horsens Kommune, Jes Svenninggaard, fortæller, at han først og fremmest er lettet over, at afgørelsen om Berit’s Hjemmepleje i Horsens ikke er lige så slem som afgørelsen i Aarhus.
– Vi var bekymret for om, de skulle rammes af de samme beslutninger som i Aarhus. Vi har dog haft en god dialog med Berit’s Hjemmepleje og har haft fornemmelsen af, at det ikke var helt derude, at vi var. Og det har vi fået bekræftet nu i afgørelsen, siger Jes Svenninggaard til TV2 Østjylland.
Jes Svenninggaard fortæller, at der er ting, der skal arbejdes med hos Berit’s Hjemmepleje, men at problemerne ikke har været store nok til at opsige samarbejde med det private firma.
– Helt firkantet kan man sige, at Berit’s Hjemmepleje er fritvalgsleverandør. Det er op til borgerne, at beslutte, om de vil have dem eller ej, så vi hverken kan eller vil blande os i det, siger han.
I oktober blev Berit’s Hjemmepleje i Aarhus tvangsnedlukket af Styrelsen for Patientsikkerhed. Her vurderede styrelsen, at hjemmeplejen havde kritiske problemer, der havde betydning for patientsikkerheden.
Det private hjemmeplejefirma blev lukket, fordi der ifølge styrelsen var problemer med blandt andet borgernes trivsel, aktiviteter, rehabilitering og firmaets organisation, ledelse og kompetencer.
Det betød, at flere end 1.000 borgere overgik til den kommunale pleje, og alle Berit’s Hjemmeplejes 67 ansatte i Aarhus blev fyret.
Dengang fortalte Berit Bækgaard Thomsen til TV2 Østjylland, at hun ikke mente, at der havde været problemer, der var gået udover de ældre.