Skip to main content

Trods de sidste mange års debat og politiske fokus dominere mænd fortsat det generelle billede, når vi taler om iværksætteri. Med udgangen af 2019 stod mænd for 73 % af de nystartede virksomheder, det viser en opgørelse fra Fonden for Entreprenørskab.

Det er dog ikke helt sort, for vi har de seneste år fået stadig flere kvindelige iværksættere der stifter egen virksomhed. På fem år fra 2014 og frem til udgangen af 2019 fik vi 16 procent flere kvindelige iværksættere.

En af de brancher der er med til at løfte statistikkerne op, er det private dagtilbudsområde, som OPS-Indsigt tidligere skrevet om.

Her har vi en branche hvor over 95 procent af stifterne er kvinder, men det er samtidig en branche under et voldsomt pres, der potentielt står til at lukke med den delaftale regeringen og dens støttepartier har lagt op. Her er planen at hegne de private dagtilbud inde så grundigt inde, at mange forventes at lukke og i fremtiden vil det være helt umuligt som iværksætter at stifte et privatdagtilbud.

Aftalen står i skarp kontrast til regeringen og støttepartiernes normale politik og tilgang til, at vi skal have flere kvindelige ledere og iværksættere. 

Det betyder, at regeringen og støttepartierne render ind i det paradoks, at de samtidig med at de forfølger det ene ideologiske spor (et forbud mod profit) skaber en bremseklods i et andet ideologisk spor for vækst af flere kvindelige iværksættere og ledere.

Det har OPS-Indsigt flere gange forsøgt at få en kommentar til fra bl.a. Det Radikale Venstres Lotte Rod, men det har desværre ikke været muligt før redaktionens slutning.

En mavepuster til ildsjælen

Men hvad tænker en af de kvindelige iværksættere om regeringens aftale?

”Når jeg læser det aftaleskrift, så er det som at få en mavepuster. Her mister jeg alt gejst og iværksætteren i mig dør. Det at starte en institution op fra bunden som selvstændig iværksætter og ildsjæl og det at være leder i en selvejende daginstitution er to vidt forskellige jobs og kræver to vidt forskellige mennesketyper,” siger Malene Krog, der har stiftet det private dagtilbud Landlykke.

Hermed henviser hun til den organisatoriske forskel på at være selvejende og privat, hvor man i lovforslaget har lagt op til, at de private dagtilbud bare skal omlægges til selvejende institutioner, hvor lederen så ansættes.

Landlykke er en integreret børnehave og vuggestue og godkendt til 58 børn, men den har aldrig mere end 48 fordi Malene helt bevidst har valgt at færre børn giver flere voksne. Med til historien, som ikke er usædvanlig i denne branche, hører, at Landlykke er bygget på samme grund som Malenes egen bolig.

”Personligt mister jeg og min familie alt, hvis jeg ikke længere kan drive Landlykke. Jeg har investeret rigtig mange penge i en nybygget Institution, som lever op til alle de nyeste krav til institutionsbygning,” siger hun.Satset hele formuen

Malene Krog er også eksemplet på, hvor svært det er for små iværksætter at låne penge hos bankerne, så derfor har hun selv måtte spæde til og opbygge institutionen over 3 omgange. 

”Vi har satset hele vores private formue og planen var at Landlykke skulle være min pensionsopsparing engang, når jeg ikke kan mere. Dette hænger lige nu i en meget tynd tråd på grund af regeringens lovforslag. Her kan jeg nemlig kun sælge til nogen der driver Landlykke videre som selvejende eller en anpart. Det er sikkert en fin løsning på papiret, men hænger desværre ikke sammen i virkeligheden,” siger hun.

Hun peger også på, at man ikke som friskolerne kan forvente en kontinuitet i bestyrelsen som ledelse, fordi børnene og dermed forældrene ikke er her så mange år som i skolen. ”Og med de udsigter så vil bankerne slet ikke financierer det,” forklare hun.

OPS-Indsigt har i et andet indlæg om socialområdet talt med eksperter i bankverdenen om mulighederne for at omlægge til selveje og her er vurderingen, at det ikke er muligt i de fleste tilfælde.

Private dagtilbud er 10 år i gennemsnit

Overlevelsesmæssigt klare kvindelige iværksættere sig dårligere end de mandlige. Det vil sige deres virksomheder lukker hurtigere. Af Iværksætterindblikkets undersøgelse fremgår det, at de mandlige iværksættere lå 11 procentpoint over de kvindelige i overlevelsesgrad efter fem år.

null

Til sammenligning har OPS-Indsigt fået anonymiseret data fra Daginstitutionernes Landsorganisation (DLO) om de private dagtilbuds stiftelsesdato og her skal man lige have in mente, at godt 95 % af stifterne i denne branche er kvinder.

Her tegner der så et lidt anderledes billede, for her er gennemsnitsalderen på de private dagtilbud stiftet af kvinder næsten 10 år med en spredning fra 0 til 28 år. Tallene viser på den led, at kvindelige iværksætter og deres virksomheder er ualmindeligt langtidsholdbare i et segment som de private dagtilbud.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply