Skip to main content

Flere leverandører til det offentlige oplever, at der alt for sjældent stilles krav til klima og miljøaftryk af for eksempel kommunernes indkøb.”Politisk siger man hele tiden, at der skal prioriteres grøn omstilling, men det udleves kun i mindre omfang i virkeligheden,” siger Lars Kim Jørgensen, direktør for asfaltdivisionen i entreprenørkoncernen Arkil til Børsen.Han kommer fra en af de fire virksomheder, der i Børsen er ude i et opråb til politikere og offentlige indkøbsafdelinger.En af dem er virksomheden Arkil, der tilbyder at genbruge gammel asfalt ved hjælp af en asfalt blanding, der ikke kræver opvarmning. En løsningen der sparer energi og ressourcer, men den er svær, at sælge i kommunerne, fremgår det af artiklen.Vi kan ikke vente på den perfekte løsningVirksomhederne har haft mange af de grønne løsninger på hylderne i mange år og det er på tide at de bliver efterspurgt, for i dag er der ikke konkurrence på bæredygtighed og klima lyder det fra Dansk Industri.”Vi er som erhvervsliv nødt til at råbe kraftigt op nu. Vi kan ikke vente på den perfekte løsning, for så kommer vi ikke i mål med den grønne omstilling,” siger branchedirektør Jakob Scharff.Han bakkes op af formanden for IAD (Ingeniørforeningen) Thomas Damkjær Petersen. Han har tidligere har været ude med kritik af, at det er langt fra altid de mest bæredygtige produkter og løsninger, som ender i de kommunale og regionale indkøbskurve. Det viser en undersøgelse, som Epinion har gennemført for IDA.”Hvis vi skal have noget til at flytte sig, kommer vi ikke uden om at sætte mål for indsatsen,” sagde han da undersøgelsen blev offentliggjort.Efterspørgslen driver  prioriteringerneHos teknikgrossisten Lemvigh-Müller er bæredygtighedschef Pernille Kiær Sørensen enig i at der skal sætte mål og krav fra det offentliges side.”Jeg anerkender, at opgaven er svær. Det er den også hos os. Men det dur ikke, at det offentlige ikke stiller krav om bæredygtighed. Efterspørgslen og udbudskravene driver jo vores prioriteringer,” påpeger hun.Tværtimod mener hun, at det offentlige har en særlig forpligtelse og den forpligtigelse skal ses i perspektiv af at kommuner og regioner indkøber for omkring 140 milliarder kr. om året”Det offentlige er en stor muskel og køber ind for rigtig mange penge. De kan derfor rykke meget på den bæredygtige udvikling, og vi ser gerne, at de går forrest og viser vejen,” siger hun.Indkøb svarende udledning fra alle personbilerIfølge tænketanken Concito er klimaaftrykket alene fra kommunernes indkøb forbundet med en udledning på godt 6 mio. tons CO2, hvilket svarer til lige knap den årlige udledning fra alle personbiler i Danmark. De nye kommunalbestyrelser og deres indkøbsafdelinger har altså en nøgleopgave her, hvor de kan gøre en stor forskel ved at træffe klimarigtige valg.

 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply