Redaktør: Vælgere har taget afstand fra mink-sagen

Del artiklen:
Ifølge politisk redaktør på Radio4 har statsminister Mette Frederiksens (S) håndtering af sagen om aflivning af mink haft betydning for valget, hvor Socialdemokratiet blandt andet har tabt Region Nordjylland. (Arkivfoto)
Ifølge politisk redaktør på Radio4 har statsminister Mette Frederiksens (S) håndtering af sagen om aflivning af mink haft betydning for valget, hvor Socialdemokratiet blandt andet har tabt Region Nordjylland. (Arkivfoto) - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Socialdemokratiet har mistet formandsposten i Region Nordjylland og går 86 mandater tilbage i kommunerne.

Socialdemokratiet bløder vælgere ved både kommunal- og regionalvalget. I Nordjylland har det overraskende kostet formandsposten i regionsrådet, hvor partiet ellers havde stået i spidsen siden regionens oprettelse i 2007.

Politisk redaktør på Radio4 Thomas Larsen mener, at valget er en massiv skuffelse for regeringspartiet med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen.

– Mange af de Venstre-vælgere, der egentlig var på vej væk fra partiet, er faktisk endt med at komme tilbage igen, for de er blevet vrede over det, de har set fra regeringens side.

– Jeg tror, at de har taget afstand fra Mette Frederiksens håndtering af hele mink-sagen og derfor søgt hjem igen, hvilket er Jakob Ellemanns store held, siger den politiske redaktør.

Han nævner, at det også kan have kostet, at Mette Frederiksen har været i strid med landets sygeplejersker.

I regionsrådet i Nordjylland er Socialdemokratiet stadig det største parti med 35,1 procent af stemmerne, men det er en tilbagegang på 6,4 procentpoint. Dermed får partiet 15 mandater i regionsrådet.

Venstre er næststørst med 25,2 procent – en lille fremgang på 0,7 procentpoint, der dog ikke rykker ved, at partiet fortsat har 11 mandater i rådet.

Samtidig er der i regionen særligt en fremgang hos De Konservative, der går fra fire til syv mandater.

Med tabet af magten i Region Nordjylland har Socialdemokratiet kun den øverste post i tre af de fem regioner. Venstre sidder på de to sidste.

– Måske er der en sammenhæng mellem Socialdemokratiets tilbagegang og Venstres relativt beskedne nederlag ude i landet, siger Thomas Larsen.

Han vurderer, at mink-sagen og Mette Frederiksens håndtering af sms’er i sagen har haft betydning.

– Jeg tror, at den mulighed, som Mette Frederiksen og Socialdemokratiet havde for at kapre frafaldne Venstre-vælgere, er sat over styr på grund af mink-sagen.

– For vi taler om en række kommuner, hvor landbruget er vigtigt, og hvor der er meget stærke og vrede følelser tilbage over den måde, som Mette Frederiksen håndtere mink-aflivningen på, siger Thomas Larsen.

Blandt andet i Hjørring Kommune er Socialdemokraterne gået tilbage med 12,6 procentpoint, og efter 12 år på magten må Arne Boelt (S) overlade borgmesterkæden til Venstremanden Søren Smalbro.

På kommunalt plan går Socialdemokratiet 86 mandater tilbage i kommunerne.Opsummeret lyder en hård konklusion fra den politiske redaktør: 

– Valget er endt som en massiv skuffelse for Socialdemokratiet.

/ritzau/