Skip to main content

Både danske og udenlandske producentvarer er steget voldsomt i pris over det seneste år, og i august 2021 har man målt den højeste årlige vareprisstigning siden finanskrisen. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. I alt er producentprisen for danske varer steget med 12,8 procent det seneste år. Samtidig er prisen for importvarer købt af danske importører steget med 9,6 procent, hvilket er det højeste niveau siden Danmarks Statistik begyndte at opgøre statistikken. Det skriver NB-Økonomi.Prisstigningerne rammer især byggebranchen og industri-erhvervene, som enten må forhøje priserne eller se sine omkostninger blive øget markant.  (Artiklen fortsætter under grafen)

Også stor stigning i forhold til 2019Et vigtigt forbehold for tallene er, at der i løbet af 2020 var et fald i priserne på grund af coronakrisen. Dermed vil det også give en større årlig prisstigning, når der var et fald i det foregående beregningsår. Men selv når man renser for denne faktor ved at se på den samlede udvikling siden 2015, har der fortsat været en voldsom stigning i producentpriserne over de seneste år.I august 2019 var producentprisindekset i forhold til 2015 på 104,1, og i august 2020 var det faldet til 103,1. Men herefter er det gået rigtig stærkt, og indekset ligger nu helt oppe på 116,3. Det betyder, at producentpriserne for den samlede danske produktion er steget med 16,3 procent siden 2015, hvor langt størstedelen af stigningen er sket over det seneste år. For importindekset har stigningen været mindre voldsom, men prisstigningerne over det seneste år overstiger også her de foregående fem års stigninger tilsammen.

Læs også: Prisstigninger på byggeri presser kommuners økonomi

Stigninger i producentpriserne kan ikke sidestilles med inflationen, men er dog en indikator for, at de generelle forbrugerpriser også vil stige. Især kan man ud fra tallene forvente, at bygge- og anlægspriserne vil fortsætte den markante stigning.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply