Skip to main content

Telefonen ringer ofte hos den private pasningsordning Skov-Ly ved Skovby i Skanderborg Kommune.

“Det er ekstremt. Vi får i snit fem-syv henvendelser om ugen,” siger Malene Lindegaard Hansen til TV2 Østjylland.

Hun er én af to ledere af Skov-Ly, hvor der er plads til ni børn.

I Skanderborg Kommune er der lige nu stor mangel på institutionspladser – i Galten/Skovby mangler de 50 pladser.

Derfor må nogle forældre køre langt væk for at få deres børn passet.

“Frustrerede mødre ringer til os i tide og utide, fordi de er pressede over ikke at kunne få plads i nærområdet,” siger hun.

Men Skov-Ly har ikke flere pladser før tidligst om halvandet år.

“Det er rigtig hårdt at skulle give afslag eller sige, de kan være på venteliste,” siger Malene Lindegaard Hansen.

De næste otte til ti år vil der mangle 1000 institutionspladser i Skanderborg Kommune.

Kommunen er i gang med at bygge nye midlertidige institutioner – blandt andet Svaneparken i Galten med pavilloner, hvor der bliver plads til 25 vuggestuebørn og 50 børnehavebørn.

Men den åbner først i oktober 2021.

“Det er altid på bagkant. Det er ærgerligt,” siger Malene Lindegaard Hansen.

Derfor ville hun gerne hjælpe nogle af de frustrerede forældre nu og her. Hun foreslog Skanderborg Kommune i efteråret, at de kunne sætte en pavillon op på deres grund.

“Vi kunne stå for personale og børn, og når der ikke var mere pres på, så kunne de hente pavillonen igen,” siger Malene Lindegaard Hansen.

Men før det kunne lade sig gøre, ville det kræve, at der skulle oprettes en privat pasningsordning mere – og da en børnepasser skal have bopæl på adressen, vurderede kommunen, at det ikke kunne lade sig gøre – medmindre det blev til en institution.

“Man burde udfordre reglerne lidt i forhold til, at der er så akut mangel på pladser lige nu,” siger Malene Lindegaard Hansen.

Politikerne i Skanderborg Kommune vil gerne løse problemerne nu og her.

“Vores dilemma er, at vi vil handle hurtigt, men der er en masse hensyn, vi bliver nødt til at tage,” siger formand for Undervisnings- og Børneudvalget, Trine Frengler (S), til TV2 Østjylland.

Det handler om sikkerhed, ventilation og meget andet, forklarer hun.

Derfor har politikerne indkaldt til et fællesmøde med 60 deltagere for at finde alternative løsninger på udfordringerne med de manglende pladser.

“Samtidig med at vi skal finde nogle hurtige løsninger, skal det også være nogle ordentlige løsninger,” siger udvalgsformanden.

Der er akut mangel på pladser til vuggestuebørn mellem 0-2 år lige nu.

Men kommunen kan ikke lave akutte, midlertidige vuggestuepladser, så de vil prøve at finde alternative pladser i de eksisterende institutioner til børn mellem 3-5 år, så der kan blive plads til de mindste.

“De er simpelthen ikke pakker, som skal med pakkepost. Det er børn, som skal være sammen med de børn, de kender, og nogle af de voksne, de kender,” siger Trine Frengler.

Spørgsmål: Er I for sent ude?

“Det kan man jo synes, vi er, når vi mangler pladser. Noget af det er politiske beslutninger, som gør, at vi ikke har handlet rettidigt,” siger Trine Frengler og fortsætter:

“I og med det er private udstykninger, har vi ikke kunnet styre, hvor hurtigt det er gået og hvor mange børn, som følger med,” siger hun omkring de mange tilflyttere til områderne.

Til mødet vil der være byrådspolitikere, kontraktholdere, forældrebestyrelser, forældre på venteliste og tillidsrepræsentanter.jornns

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply