Skip to main content

Ledere af private dagtilbud oplever sig udskammet og fremstillet som profitjægere i debatten om minimumnormeringer. Det samme har gjort sig gældende for ledere af sociale tilbud i det sidste halve års tid, hvor debatten om profit på velfærd har raset på de sociale medier, indtil det viste sig at Social- og Ældreminister ikke kunne finde flertal for at forbyde private virksomheder på det specialiserede socialområde.

Debatten har til tider været opkogt og som i ekkokamre, til trods for at man faktuelt via ministeriets egne undersøgelser kunne påvise, at der ikke var meget profit at hente i de to hjørner af velfærdsmarkedet.

Nuvel der var et par enkeltsager og dem forfulgte Ekstra Bladet, FOA, Socialpædagogernes Landsforbund og regeringen flittigt i den offentlige debat. 

Profitjægerne var sunket i jorden

Anderledes taves var profitmodstanderne, da AstraZeneca i sidste uge meddelte, at den omstridte covid-19 vaccine fra virksomheden havde bidraget med en vækst på 4 procent de første tre måneder af 2021, svarende til 1,7 milliarder kroner.  

Tastaturkrigerne i profitmodstandernes lejr var som sunket i jorden. – Ikke et ord om profit på de sociale medier eller i form af pressemeddelelser. Det samme gjorde sig gældende, da Pfizer i begyndelsen af denne uge ifølge Finans.dk meddelte, at den i år forventer indtægter fra vaccinesalg på 161 milliarder kroner.

Hvad er egentlig grunden til det?

Der er jo alt andet lige tale om et større antal skattekroner, der nu havner i profitmagernes lommer.

FOA: Debatten skal nok komme

Kunne det skyldes, at man freder medicinalindustrien, når det drejer sig om profit på velfærd, fordi det er belejligt eller er det ganske enkelt fordi, man ikke har forholdt sig til problemstillingen?

”Nej hos FOA har vi ikke forholdt os til det konkret endnu, men det er helt sikkert en national diskussion vi må og skal have,” svarer Næstformand i FOA Thomas Enghausen, da OPS-Indsigt henvender sig.

Betyder det, at I vil gå i offensiven? For man kan jo egentlig pege på, at jeres indsats mod profit på socialområdet har karakter af, at I er gået efter de små fisk, men lader de store smutte uden om nettet?

”Du kan se det sådan, at vi er ikke nået til diskussionen om de store fisk i medicinalindustrien, men den kommer, det kan jeg love dig. Med FOA-brillen er det nemlig noget principielt,” svarer Thomas Enghausen OPS-indsigt.

Vaccine know how som open-source

Thomas Enghausen peger desuden på, at hele debatten om corona-vaccinerne indeholder mere end blot drøftelsen af profit.

”Ser du på det globale verdenskort for corona-udbredelse, så er det meget tydeligt, at det ikke kun er et dansk problem. Vi, altså jordens befolkning, er så at sige alle i samme båd, men der er meget få der styrer den båd politisk, for adgangen til vaccinerne ligger jo på mange måder låst bag patenter hos meget få producenter,” siger Thomas Enghausen til OPS-Indsigt.

Det kunne med andre ord være en løsning, hvis enten disse blev ophævet eller lagt ud i et open-source-format.

USA vil ophæve patenter midlertidigt 

Ideen om at ophæve patenterne på covid-19-vaccinerne ligger dog ikke langt væk. USA landet hvor profit og ejendomsret er ukrænkelig på en hel anden måde end på de danske sociale medier, støtter nemlig en plan om at ophæve patenter på coronavacciner under pandemien.

Det oplyser USA’s handelsrepræsentant, Katherine Tai, onsdag aften dansk tid på Twitter.

” Det her er en global sundhedskrise, og coronapandemiens ekstraordinære omstændigheder kræver ekstraordinære indgreb,” skriver hun i en erklæring. Så på mange måder kommer hun de danske profitmodstandere i forkøbet og rækker dem en hånd.

null

Forslaget om at ophæve patentbeskyttelsen for coronavacciner får støtte fra EU. Det siger EU-Kommisionens formand, Ursula von der Leyen til nyhedsbureauet AP torsdag aften.

”EU er parat til at diskutere ethvert forslag, som foreslår løsninger på krisen på en effektiv og pragmatisk måde, understreger hun og fastslår, at EU’s prioritet vil være at øge forsyningerne af vacciner globalt.”

I vores lokale politiske andedam har Statsminister Mette Frederiksen tidligere ifølge Policy Watch været skeptisk over for tanker om tvangsopløsning af vaccinepatenter i kampen mod corona. Det har fået kritik fra SF, mens De Konservative og selskaber som Bavarian Nordic har været lettede over statsministerens melding.

Kan være et gennembrud

Hvis patentbeskyttelsen af coronavacciner bliver ophævet, er det et potentielt gennembrud for produktionen af flere vacciner globalt. Reglerne, som de er nu, forhindrer udviklingslande i selv at producere vaccinerne.

En gruppe af udviklingslande ledet af Indien og Sydafrika har skubbet på for at få ændret reglerne.

Katherine Tai understreger i erklæringen, at USA støtter beskyttelsen af intellektuelle rettigheder. Men de rettigheder bør frafalde under pandemien, mener USA.

Derfor vil landet arbejde i Verdenshandelsorganisation (WTO) for at få reglerne ændret midlertidigt.

”Disse forhandlinger vil tage tid med tanke på institutionens konsensusbaserede natur og kompleksiteten af emnet,” hedder det i erklæringen.

Medicinalgiganter er ifølge ritzau imod tiltaget. De mener ikke, at patenter er i vejen for at opskalere produktionen globalt. Og de advarer mod, at det vil kunne hæmme innovationen, hvis det bliver vedtaget.

null

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply