Skip to main content

Social- og ældreminister Astrid Krag (S) kigger ind i et nederlag af dimensioner fortæller kilder på Christiansborg til OPS-Indsigt. Efter mere end et halvt års felttogt mod udtræk af overskud hos private sociale tilbud, ser slaget ud til at være tabt. Det kommer efter, at man i månedsvis har haft en dør til dør kamp med et af regeringens egne støttepartier. Det Radikale Venstre – og i den proces ser det ud til, at det meget konkrete profitbud er fordampet. 

De borgerlige partier har længe været uden for døren, så derfor tegner det til, at det ganske enkelt ikke er muligt at finde et flertal i Folketinget for en aftale om blandt andet at tvinge private sociale tilbud til at ændre deres virksomhed til en selvejende institution. Forslaget skulle ellers sikre, at ingen i fremtiden kunne tage profit ud af virksomheder, der tilbyder sociale ydelser.

“Jeg vil ikke være med til at tvinge folk til at skifte ejerform,” sagde familieordfører for Radikale Venstre Rasmus Helveg Petersen allerede før jul, så der er ikke noget nyt i, at man på de indre liner mellem regeringen og deres støttepartier har haft vanskeligheder.

Forståelsespapirets nuancer

Aftaleforslaget er ellers forankret i det såkaldte forståelsespapir mellem regeringen og dens støttepartier, og det er tydeligvis en af årsagerne til, at forløbet er blevet noget langstrakt. Helt konkret står der på side 11 i forståelsespapiret:

”En ny regering vil føre en aktiv og ambitiøs socialpolitik, og vil blandt andet fremlægge forslag, der: Undersøger hvordan det mest hensigtsmæssigt kan sikres, at der ikke udtages profit på private daginstitutioner og sociale opholds- og anbringelsessteder for eksempel efter samme model, som i dag er gældende for fri- og privatskoler.”

Der er næppe tvivl om, at mulighederne for sikre, at der ikke kan udtages profit på velfærd er blevet undersøgt. For selvom kampagnen mod profit ofte har virket uforberedt og faktuelt uunderbygget, er der næppe tvivl om, at mulighederne nu er undersøgt af alle mulige eksperter og ikke mindst ministeriets embedsmænd, så på den led vil ministeren kunne pege på, at det skam er undersøgt.

Den store ideologiske skalp må vente

Onde tunger vil mene, at regeringen ikke tog misteltenen i ed, ikke forstået som de radikale, men som begrebet ”undersøge”. En undersøgelse resulterer jo nogle gang i et andet resultat, end det man egentlig havde håbet på.

Og her ville bagkloge personer nok pege på, at ministeren skulle have undersøgt mulighederne grundigere ”in house”, før hun gik ud i et felttog.

Selvom om der ikke kommer et profitforbud, så kommer der dog en aftale, forlyder det. Den kommer blandt andet til at indeholde en mindre, men efterspurgt styrkelse af socialtilsynet, samt tilsyneladende et krav om at de såkaldte enkeltmandstilbud skal opbygges med egen bestyrelse og i en virksomhedsform, der gør det muligt at føre et stærkere tilsyn. 

Men den store ideologiske skalp må vente til en anden gang, og det specifikke indhold i aftale må vi også vente på.

Venter på det rigtige tidspunkt

Aftalen en har ellers været på plads et stykke tid, men kilder fortæller OPS-Indsigt, at det kun er et spørgsmål om tid før den offentliggøres, faktisk havde flere troet, at den ville blive offentliggjort lige op til påske.

Når det tager så lang tid, handler det med andre ord om et taktisk tilbagetog, hvor aftalen og dermed nederlaget ikke skal have for meget spalteplads.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply