Skip to main content

 Hverken uafhængige fagfolk eller myndigheder har vurderet, om flere millioner lyntest med podning forrest i næsen, som Danmark har bestilt, er så sikre, som producenten hævder. Det skriver Politiken. Onsdag sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde, at Danmark har købt 10 millioner af en ny type lyntest. Ifølge Politiken er der dog tale om 20 millioner. De nye lyntest skal kun to-tre centimeter op i næsen. Heunicke fortalte, at man har undersøgt pålideligheden af testene. – Vi har færdiggjort en dansk vurdering af de test, som er lige så gode, som dem vi har været vant til, lød det. Men den vurdering findes ikke, skriver Politiken fredag aften. Sundhedsministeriet skriver til Politiken, at Region Midtjylland, som indkøber testene, “har foretaget en kvalitetssikring”. Den er baseret på, at testene er CE-godkendt som medicinsk udstyr i Europa. Herefter er kvaliteten blevet vurderet på baggrund af dokumentation, som firmaerne selv sender ind. – Sundhedsministeriet eller sundhedsmyndighederne har ikke udført yderligere kontrol med produkterne, skriver ministeriet til avisen. Det er Region Midtjylland, der er ansvarlig for bestilling af de mange test. Ifølge Politiken har vicedirektør i Region Midtjylland Indkøb og Medicoteknik Dorte Christensen ikke kendskab til danske forsøg med de nye test eller “til undersøgelser, hvor det endelige resultat foreligger”. Karen Angeliki Krogfelt, der arbejder med diagnostik af infektioner på Roskilde Universitet og sidder i regionsrådet i Region Hovedstaden for Liberal Alliance, siger til Politiken, at det ikke er nok at stole på firmaernes egen oplysninger. Hun mener ikke, at man bør acceptere, at testene ikke er afprøvet uafhængigt. I en skriftlig kommentar til avisen skriver Heunicke, at kvalitetskravet for de nye test som minimum er på niveau på de nuværende test. – Der er foretaget en dansk vurdering af produktdata efter præcis samme standard som de øvrige antigentestprodukter, vi indkøber, skriver han. /ritzau/

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply