Skip to main content

Social- og Indenrigsminister Astrid Krag varslede i september en lynkrig mod private sociale tilbud, hvor regeringen lancerede et forbud mod profit på velfærd. Nu ser det ud til, at man må belave sig på noget der minder om en vinterkrig. 

Det vil sige, at kampen er tabt i denne omgang fordi det Radikale Venstre har sat en prop i flasken, forstået sådan, at de ikke lige nu vil lægge de afgørende stemmer til ministerens mærkesag.

Det fremgår blandt andet af et twitter opslag fra Kathrine Olldag, der er kommunalordfører for Det Radikale Venstre.

null

I modsætning til regeringen og de to øvrige støttepartier, SF og Enhedslisten vil Det Radikale Venstre ikke medvirke til, at man via lovgivning vil pålægge de private tilbud at omlægge deres virksomhed fra privat til selvejende.

OPS-Indsigt har tidligere skrevet om, hvorledes dette kunne kollidere med Grundlovens §73, der handler om ejendomsretten og ekspropriering.

Loft over profit

“Jeg vil ikke være med til at tvinge folk til at skifte ejerform,” siger familieordfører for Radikale Venstre Rasmus Helveg Petersen, til Altinget.

Hos LOS – Landsorganisationen for sociale tilbud er man godt tilfreds med den klare udmelding fra de radikale.

”Det kunne ikke siges mere tydeligt,” siger Laust Westtoft politisk og strategisk chef.

Det kan godt være, at Radikale Venstre ikke vil være med til at nedlægge private virksomheder på socialområdet, men da de godt kan se et problem, vil de gerne være med til at sætte en prop i profitflasken.

Derfor foreslår de som kompromis, at der bliver lavet et loft over, hvor meget overskud, der kan trækkes ud af de private tilbud.

“På spørgsmålet om man kan forestille sig at lave nogle grænser for, hvor meget man kan tage ud i udbytte eller forrentning, så siger jeg: Ja, man kunne måske godt gå ned og kigge på det spor.” Siger Rasmus Helveg Petersen til Altinget.

Har erkendt, at man har tabt i denne omgang

Kilder på Christiansborg fortæller til OPS-Indsigt, at man nu oplever at diskussionen om profit er lukket i denne omgang. Det betyder, at regeringen og to af deres støttepartier trækker sig tilbage fordi man har indset, det man kunne kalde et taktisk nederlag i en længere krig. 

Repræsentanter fra flere støttepartier giver nemlig udtryk for, at man bør skyde kampen mod profit på velfærd til hjørne med henblik på at genoptage den på et mere gunstigt tidspunkt og så i denne omgang gå efter et mere styrket socialtilsyn.

Laust Westtoft tror ikke på at regeringen og støttepartierne blot kan nøjes med at skyde kampen mod profit til hjørne for så at genoptage den senere.

”Det er ikke realistisk. Det løb er kørt nu,” siger han til OPS-Indsigt.

Borgerne har været sat i gabestok

Det vigtigste for ham er, at partierne nu finder en afklaring og skaber ro på det her område. ”Det skylder vi borgerne, som man politisk har sat i en gabestok, medens Christiansborg har diskuteret ideologi,” siger han.

Han peger på at det under hele debatten har været ambitionen hos LOS, at man fik et styrket socialområde hvor mennesket er i centrum.

”Debatten har desværre udviklet sig til, at man i større omfang har sat selskabsformer i centrum frem for mennesket. Vi skal have fokus tilbage på det som er vigtigt. Nemlig hvordan styrker vi indsatserne overfor borgere i udsatte og sårbare positioner,” siger Laust Westtoft.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply