Regeringen har i weekenden indgået en aftale med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet om at afvikle private daginstitutioner som kommercielle overskudsgivende virksomheder. Aftalen er sådan set blot et udkomme af det forståelsespapir partierne underskrev for halvanden år siden.
Her skrev man på side 12, at man ville undersøge, hvordan det mest hensigtsmæssigt kan sikres, at der ikke udtages profit på private daginstitutioner for eksempel efter samme model, som i dag er gældende for fri- og privatskoler.
”Det er et spørgsmål om, hvorvidt man skal kunne tjene penge på velfærd. Og det mener vi ikke, man skal,” siger SF’s gruppeformand Jacob Mark til Ritzau i en kommentar til aftalen.
Den nu indgående aftale er en del af finansloven 2021 og vil, hvis den udmøntes, som den er beskrevet, resultere i et forbud mod nyetablering af private daginstitutioner og forhindre, at der bliver trukket overskud ud af eksisterende private daginstitutioner.
Under 2 procent trækker overskud ud
Berlingske har tidligere beskrevet at det ikke nogen voldsom god forretning af drive private daginstitutioner i Danmark. Kun 1,3 procent af de omkring 550 private børnehaver har udtaget et overskud/profit ved sidste regnskab. Alligevel og trods debat har regeringen og støttepartierne valgt at forfølge deres mål.
Meldingen er som sagt ikke uventet, men har naturligt medført en del uro i branchen, som OPS-Indsigt har beskrevet i andet indlæg.
Aftalen om at forbyde private daginstitutioner rejser nemlig flere spørgsmål end det giver svar og samtidig kommer oven i igangværende forhandlinger mellem de samme partier om at forbyde overskud i private sociale tilbud som bosteder, behandlingssteder og krisecentre.
Det er en forhandling, der har udspring i at Social- og Indenrigsminister Astrid Krag helt tilbage i september annoncerede, at nu skulle det være slut med at private sociale tilbud trak overskud ud af deres forretning.Et fejlskud af dimensioner
Aftalen på dagtilbudsområdet har fået administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen i Dansk Industri helt op i det røde felt. I hans perspektiv er regeringen og støttepartierne i gang med at afvikle ikke kun men flere private velfærdsbrancher.
”Det er simpelthen et fejlskud af dimensioner,” siger han og fortsætter
”Velfærdsstaten er en brændende platform, og det sidste vi har brug for af yderligere monopolisering på vores velfærd, for så risikerer vi, at udviklingen går i stå. Tværtimod har vi brug for at revitalisere velfærdsstaten med styrket selvbestemmelse til borgerne, bedre offentlig-privat samarbejde og mere specialiserede tilbud.” Siger han med henvisning til et tilsvarende forslag om forbud mod profit på det specialiserede socialområde.
Han mener, at regeringen begår en historisk fejltagelse, som den bør rette op på. I hans perspektiv er de private daginstitutionsledere og medarbejdere de pædagogiske ildsjæle, der med visioner og engagement kan tiltrække investeringer og nye ideer, som kan være med til at løfte området.
Aftalen slår en velfærds-mosaik i stykker
”Aftalen er et anslag mod den mosaik af private, selvejende og offentlige velfærdsløsninger, som understøtter og udfordrer hinanden. At regeringen nu bryder dette princip bør ikke blot bekymre de private virksomheder – det bør bekymre alle danskere,” siger Lars Sandahl Sørensen til OPS-Indsigt.
Problemet er for ham at se, at daginstitutionsområdet ikke kun har brug for flere penge. Det har også brug for entreprenørskab hos de pædagoger, der er på et område, hvor man i 2030 kan forvente 66.000 flere 0 – 5-årige ifølge Danmarks Statistik. Og det potentiale har man lige lukket luften ud af fra regeringens siden.
Helt konkret mener Lars Sandahl Sørensen, at aftalen går ud over forældrenes selvbestemmelse, den geografiske og pædagogiske differentiering af daginstitutionstilbuddene, og ikke mindst i sidste ende børnene.