Borgmestre tror friplejehjem kan øge kvaliteten i kommunale tilbud

Del artiklen:
Plejehjemmet på Lærkevej i Frederikssund er bygget af private, og er dermed et af de friplejehjem, som Venstre gerne vil have flere af.
Plejehjemmet på Lærkevej i Frederikssund er bygget af private, og er dermed et af de friplejehjem, som Venstre gerne vil have flere af. - Foto: Pressefoto

To borgerlige borgmestre byder friplejehjem velkomne, fordi de tror konkurrencen vil øge kvaliteten af de kommunale tilbud.

Af Arne Ullum, [email protected]

Selvom friplejeboliger og -hjem ofte skaber stor debat i mange kommuner, så er to af hovedstadens borgerlige borgmestre ikke i tvivl om, at de kan udløse en konkurence, som vil øge kvaliteten af de kommunale tilbud.

“Hvis vores friplejehjem kommer til at levere en service, der er ekstra god og lækker, så gør det jo, at vores øvrige plejecentre er nødt til at oppe sig,” siger borgmester Pernille Beckmann (V) fra Greve, der en af de kommuner, som meget bevidst har inviteret friplejehjem til at etablere sig i kommunen.

I Hørsholm skal Miljø- og Planudvalget torsdag diskutere muligheden for at give plads til et friplejecenter i kanten af et industriområde i den centrale del af byen, og derudover er der også planer om et andet friplejecenter.

Borgmester Morten Slotved (C) møder op til mødet med en klar overbevisning om, at det er i borgernes og kommunens interesse at få et eller to friplejehjem til kommunen. Han trækker en parallel til fordelen ved privatskoler, som ifølge borgmesteren har været afgørene for, at kommunen har “landets bedste folkeskoler, både på trivsel og karaktergennemsnit”.

“Når jeg ser på folkeskolen i Hørsholm, så har vi nogle stærke privatskoler, men vi har ikke flugt til privatskolerne. Vi har nogle folkeskoler som har taget kampen op, Og det er jeg da hamrende stolt af som borgmester,” siger Morten Slotved.

Han peger særligt på, at man i kommunen har Rungsted Private Realskole, som man på skoleområdet anser for at være førende, og derfor giver det en særlig energi, når en af de kommunale skoler engang imellem leverer bedre karaktergennemsnit til folkeskolens afgangsprøve end den ansete privatskole.

“Så kan man på den kommunale folkeskole sige – hov da gjorde vi det da bedre end privatskolerne,” siger han.

Ikke bange for overkapacitet

Morten Slotved er ikke bange for, at et eller to friplejecentre i kommunen vil medføre, at de kommunale plejehjem får overkapacitet.

“Hvis vi får en midlertidig overkapacitet på de kommunale plejecentre, så er det jo der, at vi har muligheden for at få renoveret og gentænkt dem. Er der nogle, hvor vi skal satse på som demensplejehjem? og hvad er det den kommunale pleje skal gøre”? nævner han som to væsentlige spørgsmål.

Venstreforslag skal sikre større mangfoldighed
Debatten om friplejehjem har fået ekstra fart efter Venstre har meldt ud, at man har et mål om, at der skal være et friplejehjem i alle kommuner. Det er i øjeblikket ikke afklaret, om partiet vil stille et decideret lovkrav eller blot forsøge at motivere kommunerne til at bygge friplejecentre.

Det egentlige mål er ifølge sundheds- og ældreordfører Jane Heitmann (V) at sikre de ældre meget større mangfoldighed i tilbudene.

“Hvis man er den type menneske, der har elsket at dyrke tomatplanter og klippe roser hele livet, så flytter man ind på plejehjem, hvor man kan dyrke det. Jeg kunne også godt tænke mig, at hvis man er et mennesker, der har haft hund hele livet, at kunne man rykke ind på et plejehjem, hvor det er muligt at have en lille hund eller et andet dyr. Det kunne også være, at man havde dyrket musik hele livet, så ville de tvære fantastisk, hvis der var et plejehjem, hvor det var udgangspunkt” siger hun.

Læs også:
Venstre: Flere friplejehjem skal sikre bedre ældrepleje

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her