Skip to main content

Solen stod højt på himlen, da igangsættelsen af byggeriet af det nye friplejehjem i Helsingør blev markeret i de rå lokaler på det tidligere Helsingør Hospital. Friplejehjemmet bliver en del af den nye landsby ”Tretårnet”, der bliver en levende by på højkant, som det hedder i arkitekternes oplæg.Helsingørs borgmester Benedikte Kiær brækkede sammen med Attendos direktør Søren Andersen et panel af som symbol på, at man nu indledte ombygningen af en del af det tidligere hospital.  I 2022 skal der stå 58 nye friplejehjemspladser klar. 

Modellen med friplejehjem bygger på, at friplejehjemmene finansieres, udvikles og opføres af private investorer, som herefter udlejer bygningerne til plejeoperatører på langtidskontrakter.

Det er selskabet Tretårnet ApS der er bygherre og plejevirksomheden Attendo, der skal drive det nye friplejehjem i Tretårnet og det er ikke de eneste friplejehjem Attendo driver. Plejevirksomheden står nemlig også friplejehjemmet Lærkevej i Frederikssund Kommune og Vonsildhave i Kolding.

Samme for pleje som på et kommunalt plejehjem

”Et friplejehjem skal levere en kvalitet, som borgerne aktivt tilvælger, for ellers kommer der ikke belægning. Det skal være et sted, man har lyst til at tilbringe sin alderdom,” siger adm. direktør Søren Andersen fra Attendo A/S, da han tager kobenet i brug.

Samtidig letter opførelsen af et friplejehjem kommunens anlægsbudget. Der er ingen offentlige anlægskroner i byggeriet, og dermed sparer Helsingør Kommune investeringen i opførelsen. Herudover er betaler kommunen samme pris for en plejehjemsplads til Attendo, som de tager for en plads på de kommunale plejehjem.

Endelig gør den nye udligningsreform, at borgere der flytter til Helsingør Kommune for at bo i friplejehjemmet giver kommunen en udligningsgevinst på omkring 200.000 kr.

Friplejehjem giver de ældre valgfrihed

Borgmester i Helsingør Kommune, Benedikte Kiær (K), understreger vigtigheden af flere valgmuligheder, og at man tilgodeser de behov, borgerne har både nu og i fremtiden.

”De er vigtigt, at de boliger, vi har i kommunen, tilbyder et varieret udbud for de borgere, der bor her og til dem, der flytter hertil. Vi glæder os til at få flere pladser til vores ældre medborgere og til at få udviklet dette fantastiske område,” sagde borgmesteren i sin tale.

Flere plejehjemspladser til et stigende antal ældre

Og netop opførelsen af friplejehjemmet er et vigtigt skridt i retningen af at udvide antallet af plejehjemspladser i kommunen.

”Inden 2040 er vi blevet dobbelt så mange over 80 år, end vi er i dag. Med 58 flere pladser udvider vi kapaciteten allerede nu, så vi er bedre rustet til fremtiden,” sagde Omsorg og Sundhedsudvalgsformand i Helsingør Kommune, Mette Lene Jensen (V) i sin tale.

Mangfoldighed er godt

Friplejehjemmet bliver en del af landsbyen Tretårnet. Her vil der både være boliger til de ældre, studerende og børnefamilier.

”Plan- og Miljøudvalget har lagt vægt på at skabe mangfoldighed i de nye områder. Med dette projekt rammer man rigtig, rigtig godt,” sagde udvalgsformand, Christian H. Donatzky (B).

Bygningsudvikler: Det er anderledes at bygge friplejeboliger

Det er selskabet Tretårnet ApS, som er bygherre og bag dem står blandt andet en række investorerne og bygningsudviklere herunder Scandinavian Property Development (SPD), som også står bag friplejehjemmet Lærkevej i Frederikssund.

”Meget af arbejdet med friplejeboliger er traditionel projektudvikling. Men den politiske og planmæssige del af det er anderledes for os som ejendomsudviklere, fordi der er så mange følelser, mennesker og ønsker på spil. Friplejeloven er stadig relativt ny for alle parter, så der er meget, der skal analyseres og drøftes igennem, udtalte Stig Holmboe, adm. direktør hos SPD i foråret til Bygge- og Anlægsavisen.

Friplejehjemmet skal efter planen åbne i 2022. Udover repræsentanter fra Helsingør Kommune og Attendo var også entreprenøren, arkitekterne og indbudte seniororganisationer til stede ved det alternative første spadestik til det nye friplejehjem.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply