Dobbeltrolle i Banedanmark er under Kammeradvokatens lup

Del artiklen:
- Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Ledelsen i Banedanmark tillod igennem flere år, at en ansat samtidig var underleverandør via sit private firma til flere af de leverandører, der havde kontrakt med Banedanmark. Den trafik undersøges nu af Kammeradvokaten.

Af Citathistorie,

Meget tyder på, at der har været en glidende overgang mellem Banedanmark som myndighed og styrelse og Banedanmarks underleverandører.

På OPS-Indsigt har vi tidligere skrevet om det skred, der har været rent moralsk i samspillet mellem den offentlige og private sektor.

Læs også:
Forsker om bestikkelse: Der er sket et skred

Nu er den så gal igen, for igennem flere år har Banedanmarks ledelse tilladt, at en svejseansvarlig hos Banedanmark modtog sin faste løn i styrelsen, samtidig med at den svejseansvarlige havde indtægter via sin private virksomhed ved at udføre opgaver for Banedanmarks underleverandører. Det skriver Berlingske

Banedanmark har overfor Berlingske oplyst, at den daværende ledelse godkendte konstruktionen, så den svejseansvarlige på samme tid kunne arbejde for både Banedanmark og Banedanmarks underleverandører.

Banedanmark har siden ændret de interne regler, så det ikke længere er muligt at have denne form for bibeskæftigelse.

Juraekspert: Det kan være ulovligt 

Juraekspert vurderer, at konstruktionen kan være i strid med loven og henviser til, at dobbeltrollen er endnu et tegn på, at der har eksisteret en usund kultur i Banedanmark.

Jesper Olsen der underviser i offentlig ret ved Københavns Universitet og er formand for antikorruptionorganisationen Transparency International Danmark mener, at de nye oplysninger udgør en væsentlig brik for forståelsen af problemerne i Banedanmark.

”Det gør det langt værre, at ledelsen tilsyneladende har sanktioneret og godkendt denne adfærd. Det viser, at der har været et kulturproblem, og at ledelsen har været helt blind over for interessekonflikter. Det må ikke ske i en offentlig styrelse,” siger Jesper Olsen til Berlingske.

Flere meldt til politiet

De betænkelige forhold i Banedanmark er ved at blive optrævlet. Det sker blandt andet fordi Berlingske har søgt en omfattende aktindsigt hos Banedanmark. Styrelsens gennemgang af dokumenter i forbindelse med aktindsigten har indtil nu medført, at to tidligere ansatte og en entreprenør er blevet meldt til politiet for mistanke om bestikkelse. Desuden har Banedanmarks ledelse bedt Kammeradvokaten om at afdække forløbet.

Banedanmarks økonomidirektør, Anne Hougaard Olesen, skriver til Berlingske, at den omtalte svejseansvarlige i en længere årrække har haft »lov til at udføre bibeskæftigelse, herunder for Banedanmarks underleverandører«. Det fremgår ligeledes at denne godkendelse indgår i Kammeradvokatens undersøgelse.

Læs den fulde artikel i Berlingske

/shoum/