Skip to main content

Miljøministeren retter bager for smed, skriver nichemediet Indblik.net. Ministeren har sat sig for at rydde op i Danmarks havbrug, men kaotiske forhold i den statslige administration har bevirket, at havbrugene ikke har fået behandlet deres miljøtilladelser.

Miljøminister Lea Wermelin vil stramme op på havbrugsområdet med ny handleplan. Et digitalt indberetningssystem, præcise krav til miljødokumentation og et mere effektivt miljøtilsyn med Miljøstyrelsen i spidsen skal sikre klare rammer om sektoren.

”Der har længe ikke været styr nok på havbrugsområdet. Det er på tide, at vi får ryddet op og sikret et effektivt tilsyn med havbrugene. Derfor præsenterer jeg i dag en ny handleplan, der skal sikre klare og faste rammer for, hvilke miljøkrav havbrugene skal leve op til. Vi skal være et grønt foregangsland – også når det gælder fiskeopdræt,” siger miljøminister Lea Wermelin i pressemeddelelsen.

Ministeren bygger sin handlingsplan på en rapport, som Kammeradvokaten lavede for ministeriet i 2019. Den fandt, at administrationen bestod af upræcise indberetningen og uklare krav til driftsjournaler.

Det gør rapporten imidlertid ikke meget ud af, men som Indblik.net har fat i, er årsagen til det mudrede billede at der har været kaos i den offentlige administration af havbrugene. 

Havbrugene har søgt placerings- og miljøtilladelser i 2014, men her i 2020 er de endnu ikke blevet behandlet.

Det hænger sammen med at den statslige myndighed er skiftet hele fem gange. Fra Fiskeriministeriet til Fiskeristyrelsen, dernæst till Natur og Erhvervsstyrelsen, hvorefter Landbrugs- og Fiskeristyrelsen overtog ansvaret, og senest blev ansvaret i 2018 overdraget til Miljøstyrelsen.

Formanden for havbrugenes forening, Dansk Akvakultur, Niels Dalsgaard, siger til Indblik.net:

”Vi synes det er vigtigt, at de, der indgår i politiske drøftelser, kender branchens vilkår og synspunkter. Desværre har miljøministeren endnu ikke ønsket at mødes med Dansk Akvakultur for at tale om havbrug. …Det er problematisk, og derfor vil Dansk Akvakultur opfordre regeringen til at lytte til erhvervet, så vi sammen kan fremme en bæredygtig og klimavenlig fødevareproduktion.”

Læs hele artiklen her

 

 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply