Skip to main content

9,5 procent af den offentlige forskning i Danmark var i 2019 finansieret af Novo Nordisk Fonden, det viser en ny analyse fra Novo Nordisk Fonden.”En stærk offentlig forskningssektor er grundlag for innovation i såvel den offentlige som den private sektor. Forskningen ved de danske universiteter og hospitaler har et højt internationalt niveau, og vores analyser understreger vigtigheden at støtte op om og udvikle denne,” siger Thomas Alslev Christensen, Senior Vice President, Impact, i Novo Nordisk Fonden.Novo Nordisk er ikke kun en aktiv spiller i forhold til støtte af forskning, senest har man her i coronakrisen flere gange kunnet læse om, hvordan Novo Nordisk gik ind og bistod den offentelige sektor i kampen mod corona.

Analysen supplerer en undersøgelse, Novo Nordisk Fonden tidligere har udgivet om samarbejde mellem private virksomheder og forskere ansat ved offentlige vidensinstitutioner. I undersøgelsen svarede knap to tredjedele af de adspurgte virksomheder, at de er afhængige af samarbejde med offentlige forskere. Samarbejdet giver bl.a. virksomhederne adgang til ny viden og moderne forskningsfaciliteter, som de ikke selv råder over.

Den nye analyse  som i virkeligheden er en samling af analyser (Annual Impact Report) dokumentere at forskning ved universiteter, hospitaler og andre offentlig vidensinstitutioner spiller en afgørende rolle for fremskridt inden for sundhedssektoren. Det gælder bl.a. udvikling af nye teknologier, medicin, diagnoser og retningslinjer for behandlinger af sygdomme. Hver fjerde kliniske retningslinje præget af Novo-forskning

Rapportens analyser viser bl.a., at godt hver fjerde (24 pct.) af 800 kliniske retningslinjer og behandlingsvejledninger for diabetes, hjertekarsygdomme og kræft i Danmark og udlandet henviser til forskningsresultater udarbejdet af offentligt ansatte forskere støttet af fonden. 

“Analyserne dokumenterer, at forskning ved offentlige vidensinstitutioner har afgørende betydning for innovation og udvikling af nye sundhedsløsninger. De viser også, at forskerne i Danmark er dygtige til at skabe resultater og ny viden til gavn for patienter og samfund,” siger Thomas Alslev Christensen.

I følge Novo Nordisk Fonden støtter man forskning så bredt, at man kan drage generelle konklusioner om betydningen af en stærk offentligt forskningssektor.800.000 mennesker har haft gavn af indsatser støttet af Novo Nordisk FondenUd over at det i rapporten dokumenteres, at ca 10 % af al offentlig forskning i Danmark i 2019 var finansieret af Novo Nordisk Fonden, så fremgår der følgende interessante tal i OPS-Perspektiv:.

  • 11 nye spinout-virksomheder blev etableret i 2019 på baggrund af forsknings finansieret af Novo Nordisk Fonden. I perioden 2014-2019 er i alt 67 spinouts blev etableret, heraf 53 i Danmark.
  • Knap 4.100 personer ved universiteter og hospitaler var i 2019 fuldt eller delvist finansieret af Novo Nordisk Fonden. Det er godt 1.000 flere end i 2018. Af de 4.100 er godt 58 pct. unge forskere i form af ph.d.-studerende, postdocs og adjunkter.
  • 2.800 nye videnskabelige publikationer blev udgivet at fondens bevillingsmodtagere i 2019
  • Videnskabelige outreach-aktiviteter såsom foredrag eller workshops støttet af Novo Nordisk Fonden nåede ud til 300.000 mennesker.
  • 800.000 mennesker har haft gavn af humanitære indsatser støttet af Novo Nordisk Fonden i perioden 2014-2019.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply