Skip to main content

Tilbage i 1970’erne tog olieprisen et spring fra 20 til 30 dollar til lige under 60 dollar.  Den faldt igen frem til årtusindskiftet og lagde sig på et niveau mellem 20 og 40 dollar, hvorefter den igen steg frem mod 2008, hvor den kom op over 100 dollar  Sådan indleder klimaminister Dan Jørgensen (S) sin samrådstale med at remse op, hvordan olieprisen historisk set har svinget.  Og netop derfor vil regeringen ikke træffe en beslutning om, hvorvidt der skal søges efter og udvindes olie i Nordsøen med den 8. udbudsrunde på baggrund af en periode med faldende priser på olie som følge af coronakrisen. – Det bagtæppe skulle gerne forklare, hvorfor regeringen ikke træffer store beslutninger på baggrund af korte perioder med markante prisfald, siger Dan Jørgensen.  – Heller ikke om den 8. udbudsrunde. Det ville ikke være sagligt. Tværtimod træffer regeringen langsigtede beslutninger. Klimaministeren er torsdag i samråd sammen med skatteminister Morten Bødskov (S) om olieprisernes fald som følge af coronavirus og om status for 8. udbudsrunde. Regeringen er i gang med at “bore ud”, hvad konsekvenserne – både de økonomiske og klimamæssige – vil være, hvis man vælger at gennemføre 8. udbudsrunde, siger han.  Hvis den 8. udbudsrunde bliver godkendt af regeringen, betyder det, at olie- og gasjagten i Nordsøen forlænges fra 2046 til 2055.  Det er fem år efter, at et flertal i Folketinget ønsker, at Danmark skal være fossilfrit og klimaneutralt. Indtil videre har regeringen udskudt at tage en beslutning om udbudsrunden.  Det har blandt andet fået 11 organisationer og fagforeninger til at gå sammen om at stille et borgerforslag, der skal forbyde olie- og gasjagt i Nordsøen, som de ikke mener, kan forenes med regeringens klimaambition.  Ved dagens samråd er det Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen, som har stillet samrådsspørgsmålene.  Hun vil vide, om regeringen mener, at Danmark fortsat skal gennemføre 8. udbudsrunde, selv om den lave oliepris vil betyde, at indtægterne er små eller måske slet ikke giver overskud.  Enhedslisten har kæmpet hårdt for at få bremset udbudsrunden af hensyn til klimaet. – Der er et skisma her, at vi for klimaets skyld ønsker, at det ikke bliver særligt rentabelt at benytte sig af olie, og samtidig er vi i gang med at tillade en udbudsrunde, hvor vi står overfor ikke at få nogen indtægt, siger Mai Villadsen.  De Radikales stedfortrædende klimaordfører, Ruben Kidde, vil vide, om regeringen har tænkt sig at gøre 8. udbudsrunde til en del af forhandlingerne om en klimahandlingsplan, som partierne er i gang med i øjeblikket.  Det afviser ministeren.  – Det er jeg rigtig skuffet over, at han ikke ville imødekomme, siger Ruben Kidde efter samrådet.  /ritzau/

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply