Skip to main content

En lang række virksomheder skal fortsat være lukkede frem til begyndelsen af august. Den såkaldte fase 4 i regeringens genåbningsplan og alligevel har man allerede nu en gruppe eksperter til at give et bud på udfasning af hjælpepakkerne.

”Det giver en enorm usikkerhed for os, der står tilbage og ikke ved om vi er købt eller solgt,” siger direktør og ejer af Frederiksværk Fitnesscenter Freddy Hejgaard.Hans udfordring er, at hjælpepakkerne indtil nu kun løber frem til den 8 juli, men hans virksomhed skal være lukket til den 8 august.

Det er svært at forestille sig, at regeringen kan holde de mange virksomheder lukket uden at forlænge hjælpepakkerne, men når vi i OPS-Indsigt taler med forskellige virksomheder, der først åbner i fase 4, får vi et meget presset billede.

En lang række af virksomhederne er lige nu er ved at skaffe ekstra likviditet, til de minimum 2,5 måneds ekstra tvangslukning og samtidig ved de ikke hvad de har at budgettere med. 

Får de fortsat hjælpepakker, eller er de helt på egen hånd?

Bankerne har lukket kassen, mens de venter på regeringens ekspertgruppeI denne sammenhæng spiller bankerne en central rolle og her forstår vi, at mange banker har svært ved give tilsagn om likviditet, når de ved at fremskrive virksomhedens ”budget” kan se, at der kun er hjælpepakker frem til den 8. juli altså lige godt en måned. 

Til baggrund erkender flere bankrådgivere, som OPS-Indsigt har talt med, at det er virkeligheden. ” Vi kan ikke strække likviditeten for mange af den type virksomheder så meget længere, hvis vi ikke ved hvor længe hjælpepakkerne vare, derfor mangler vi en udmelding fra regeringen.”

Der er heller ingen af de bankansatte på chefniveau, som OPS-Indsigt har talt med, der vil udtale sig til citat, men det er tydeligt, at også bankerne er frustrerede, da de kan blive inddraget i en kedelig debat om, hvem der har ansvaret for de virksomheder der måtte gå konkurs her ved månedens udgang. 

Flere siger til OPS-Indsigt, at de krydser fingre for, at det bliver en skarp slutspurt ligesom i sidste måned, da man var i ellevte time med at udbetale hjælpepakkerne og mange virksomheder kun lige kom med over stregen.

Ekspertgruppens rapport er udskudt til sidste øjeblik

Man kan spørge sig selv, hvorfor har regeringen ikke meldt noget ud, da de forlængede tvangslukningerne? 

Tvangslukningen blev forlænget med effekt pr. den 11. maj 2020, så man skulle synes at regeringen har haft tid nok, men situationen er måske ikke så simpel endda.

Rapporten fra den økonomisk ekspertgruppe, om hvordan man bedst kan udfase de økonomiske hjælpepakker, der er oprettet under coronakrisen, skulle være kommet søndag den 24. maj og her måtte man så antage, at den ligesom indikerede, hvor langt hjælpepakkerne ville løbe.

Men deadline for rapporten blev udsat i torsdags. Det oplyser Finansministeriet.

I stedet er det nu aftalt med eksperterne, at rapporten offentliggøres den 27. maj kl 9.00 netop for at give eksperterne bedre tid til at gøre arbejdet ordentlig færdigt, skriver Finansministeriet.

Eksperternes første rapport fik en blandet modtagelse

Ekspertgruppen, som består af en række økonomiske eksperter som professor Torben M. Andersen, professor Michael Svarer og professor Philipp Schröder, har tidligere afleveret en rapport om de økonomiske konsekvenser af en genåbning af samfundet.

Den fik en blandet modtagelse i eksempelvis fitnessbranchen, som OPS-indsigt tidligere har skrevet om.

Ekspertgruppens opgave er at vurdere, hvordan hjælpepakker såsom den for lønkompensation udfases mest hensigtsmæssigt, i takt med at kontrollen over coronasmitten tillader samfundet at vende tilbage til mere normale tilstande.

Aktuelt er over 200.000 lønmodtagere sendt hjem på ordningen for lønkompensation, som giver virksomheder mulighed for at sende ansatte hjem med løn.

Staten dækker 75-90 procent af lønnen op til 30.000 kroner om måneden. Virksomheden skal selv dække resten og forpligter sig samtidig til ikke at fyre de ansatte. Ordningen løber som sagt frem til 8. juli, men det giver altså en række virksomheder, der forventes, tvangslukkede frem til primo august en række udfordringer.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply