Skip to main content

Flere kommuner har suspenderet kontrakter med eksterne leverandører på beskæftigelsesområdet eller begrænset dem betydeligt, fortæller medlemsvirksomheder til Dansk Erhverv. Kommunerne har blandt andet henvist til force majeure eller sat samarbejdet i bero med henvisning til, at virksomhederne ikke kunne levere de aftalte forløb under suspensionen af beskæftigelsesindsatsen. “Det er meget alvorligt og – i vores optik – ikke et udtryk for det samfundssind, vi har behov for”, siger markedsdirektør i Dansk Erhverv, Morten Jung.Branchedirektør for bl.a. de socialøkonomiske virksomheder i Selveje Danmark, Jon Krog, uddyber: “Politikerne siger, at nu skal vi stå sammen og understøtte hinanden. Samtidig oplever vi, at embedsværket i kommunerne opsiger aftaler på grund af misligholdelse og forhandler priser ned. Det er stik imod det, politikerne siger, vi skal gøre.””Man har jo hele tiden kunnet lave samtaler og fortsat kunnet give borgeren den støtte og hjælp, de skulle bruge,” siger Jon Krog.Holbæk brugte force majeureHolbæk og Odense er to af de kommuner, som medlemsvirksomheder i Dansk Erhverv har haft problemer med. Holbæk suspenderede alt samarbejde med de private leverandører med henvisning til force majeure, da jobcentrene 12. marts blev lukket ned. “Signalerne har været lidt svingende fra STAR, så vi startede med hårdt at lukke ned på grund af force majeure og skrev til leverandørerne, at de ikke skulle regne med at få nogen penge,” siger Henrik Sahlgren, der er konstitueret chef for beskæftigelsesindsatsen. Siden kom der fra styrelsen en henstilling om, at kommunerne skulle holde hånden under leverandørerne, og Holbæk Byråd besluttede at støtte erhvervslivet. Samtidig kom der nye bekendtgørelser, som fik kommunen til at inddrage de eksterne leverandører i blandt andet at lave elektroniske samtaler og møder med de ledige.

Odense: Vi kan kun bruge pengene én gang Odense Kommune har sat nogle af kontrakterne med leverandørerne i bero, men der er ikke tale om en egentlig opsigelse af samarbejdet, siger rådmand for beskæftigelsesområdet, Brian Dybro (SF). Han afviser kritikken fra Dansk Erhverv.”Vi har ikke opsagt aftaler og heller ikke forhandlet priser ned. Hvis Dansk Erhverv har et eksempel på det, så må de komme med det, men det har de ikke. Vi har holdt os til de bekendtgørelser, der er kommet fra styrelsen.”Efter bekendtgørelsen, der gjorde digitale samtaler og møder mulige, er der nu 450 ledige i forløb hos eksterne leverandører i Odense. Før coronakrisen var tallet 1.300. “Når beskæftigelsesindsatsen er suspenderet, og det er frivilligt, om de ledige vil deltage i samtaler, rammer det også de private leverandører. Jeg vil gerne hjælpe dem, men vi er først og fremmest sat i verden for at hjælpe de ledige.” “Leverandørerne skal kunne give et tilbud, der er relevant og giver mening for den enkelte ledige. Vi har jo selv kontakt til alle ledige, da alle rådgivere arbejder, selvom der fysisk er lukket,” siger Brian Dybro. Beskæftigelsesforvaltningen i Odense har undersøgt, om det er muligt at forudbetale nogle af forløbene hos de private leverandører for at være med til at sikre, at de ikke går konkurs. “Det er da en bekymring, om de er der, når vi går i gang igen. Men vi kan kun bruge pengene én gang. Efter coronakrisen vil der være endnu flere ledige end før. Indtil nu er der 1.700 flere ledige, og vi havde i forvejen en høj ledighed. Det er en kæmpeopgave efter corona, hvor ingen ved, hvordan arbejdsmarkedet er. Mange frygter også en anden bølge, der rammer virksomheder med tomme ordrebøger, hvor der vil komme flere fyringer.

Betaling pr. ledig i forløbEksterne leverandører får betaling for hver ledig, kommunen visiterer til forløb i den enkelte virksomhed. Da jobcentrene lukkede midt i marts, stoppede store dele af beskæftigelsesindsatsen derfor også hos de eksterne.”Den store udfordring for os var, at der ikke kom en eneste ny kandidat,” siger Jon Krog fra Selveje Danmark. “En del organisationer er ekstremt hårdt ramt, men nu er der ved at komme nogle udmeldinger om, at man kan begynde at lave nogle forløb uden personligt fremmøde.” Dansk Erhverv har tæt kontakt til de medlemsvirksomheder, der arbejder på beskæftigelsesområdet, fortæller Morten Jung.”Der tegner sig et klart billede af, at kommunerne håndterer situationen meget forskelligt. Nogle kommuner fortsætter forløbene som planlagt, mens andre er meget tilbageholdende med betalingerne eller vælger at annullere aftaler.”

 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply