Skip to main content

Til trods for hjælpepakker og fremrykkede betalinger fra det offentlige, så har mange virksomheder vanskeligt ved at få tingene til at hænge sammen.

Den private pipeline af ordre tørre udEn af udfordringerne inden for byggeriets rådgivere er, at mens offentlige bygherrer stadig holder gang i ordrerne, tørrer de private ud, og derfor forventer halvdelen af medlemsvirksomhederne at skulle fyre medarbejdere de kommende måneder. Reelt er der tale om tæt på fuldt stop for både boligbyggeri og erhvervsbyggeri. Det skriver Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) i en pressemeddelelse.”Vi kom ind i 2020 med en pæn ordrebog. Mange rådgiver- og ingeniørvirksomheder har derfor lige nu en opgavepipeline at tære på, også selvom tilgangen af nye opgaver i stort omfang er gået i stå. Men det virker kun midlertidigt, og kun hvis krisen er kortvarig. Den nuværende opbremsning er så voldsom, at ordrebogen hurtigt bliver tømt. Det ligner desværre finanskrisen afspillet i fast forward”, siger Henrik Garver der er administrerende direktør hos FRI.Flere ledelser går ned i løn for at beskytte virksomhederneHos den den rådgivende ingeniørvirksomhed Orbicon har man valgt at sætte hele ledelseslaget markant ned i løn for at afbøde følger fra coronakrisen. ”Om tre måneder og frem forventer jeg en kraftig nedgang i vores omsætning. Jeg forventer, at byggeriet bliver udfordret på det private marked, siger adm. direktør i Orbicon Per Christensen til Børsen. Konkret har direktionens otte medlemmer barberet 25 pct. af deres løn, mens 30 ledende medarbejdere sættes 12 pct. ned i løn. Diverse bonusser er også taget af bordet, og ingen af de 450 medarbejdere får den lønstigning på 2 pct., de havde udsigt til. ”Vi gør det for at beskytte vores virksomhed og vores arbejdspladser,” siger adm. direktør i Orbicon Per Christensen til Børsen. Lige nu tikker ordrerne stadig ind hos Orbicon, og tiltaget sker således for at forberede virksomheden på senere nedgang. Orbicon forventer at spare omkring 9 mio. kr., vurderer direktøren, som over for Børsen ikke afviser, at der senere kan ske afskedigelser. 

Ingeniørhuset er som sagt ikke alene i branchen om at skære til på grund af coronakrisen. Ugen efter at Statsministeren lukkede ned kunne man læse i Sjællandske Medier at topcheferne hos Niras gik 15 % ned i løn. Ved den lejlighed understregede administrerende direktør Carsten Toft Boesen, at lønnedgangen blandt ledere ikke skulle ses som et desperat træk, men som rettidig omhu, situationen taget i betragtning.I onsdags kunne man læse i Byggeriets Dagblad, at Orbicons konkurrent Sweco har valgt at fyre 200 medarbejdere i Sverige og i Danmark.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply