Skip to main content

En rundspørge til alle kommuner foretaget af KL viser, at der er forskel på, hvornår kommunerne er klar til at åbne for daginstitutioner.Omkring halvdelen af kommunerne er klar til at slå dørene op på de første institutioner og skoler fra onsdag 15. april. Derefter sker det trin for trin frem til mandag 20. april.Skoler og dagtilbud tandhjul i samarbejdet mellem offentlig og privat

Der er ingen tvivl om, at det er en meget stor opgave at genåbne både daginstitutioner og skoler, så de lever op til Sundhedsstyrelsens retningslinjer, men institutionsverden er et væsentligt tandhjul i samarbejdet mellem den offentlige og private sektor 

KL`s formand, Jacob Bundsgaard (S) understreger denne vigtighed og siger i en pressemeddelelse:

”Vi arbejder på højtryk i kommunerne på at levere et godt tilbud, der kan skabe trygge rammer for børn, forældre og medarbejdere.” 

Nødvendigheden af at daginstitutioner og skoler er oppe og køre for at man kan genåbne samfundet understreges af Lars Sandahl Sørensen, som er administrerende direktør i Dansk Industri.

”Genåbningen af flere private arbejdspladser ville ikke være mulig uden, at vi også åbner børnepasning og skole for de yngste. Omkring 460.000 medarbejdere i de private virksomheder har børn op til 5. klasse og er stærkt afhængige af, at der står kompetente pædagoger og skolelærere klar til at tage hånd om børnene, mens forældrene selv arbejder,” siger han i en presseudtalelse.

Den gradvisgenåbning af skoler og daginstitutioner forventes at give forældrene bedre muligheder for at kunne udføre deres arbejde i vished om, at deres børn bliver passet og får undervisning.

”Det er et vigtigt første skridt i genåbningen af Danmark – også for virksomhederne. Og jeg tror, at mange børn glæder sig til at komme tilbage i børnehave og skole, og jeg tror også, at mange forældre ser frem til at kunne vende tilbage til noget, der minder om en normal arbejdsdag under unormale forhold,” siger Lars Sandahl Sørensen.

Fagforbund spreder utryghed om forhold sundhedspersonale har arbejdet under i en måned

Men det er langt fra normale forhold som børnene kommer tilbage til og processen med at åbne har ikke været så let som det var at lukke ned.

Skoler og dagtilbud er helt usædvanligt kommet under sundhedsmyndighedernes vinger. Det har givet en del knaster. Blandt andet har det ikke været let for skoler og daginstitutioner at følge myndighedernes vejledninger. Afstands- og hygiejnekrav har sat fokus på om der er håndvaske og plads nok til at modtage alle børn.

Hertil kommer, at det den sidste måned har været betydeligt lettere, at få sundhedspersonalet til at forstå nødvendigheden af, at de mødte på arbejde, selvom de havde en covid-smittet i hjemmet. Det har ikke været, hverken trygt eller logisk for både BUPL og Danmarks Lærerforening, der har stillet spørgsmål ved fornuften i dette. Selvom det har været tydeligt at kurven for smittede er langt nede i den grønne bølge.

Fagforbundenes opråb har givet anledning til en del kritik fra både kommuner og forskere, fordi voksne er langt mere udsat for at blive syge end børn og risikerer dermed også at smitte andre.

»Det bryder med forsigtighedsprincippet. Det er rigtig ærgerligt, og jeg ved, at det skaber utryghed blandt vores medlemmer«, siger Elisa Rimpler, formand for pædagogernes fagforening, BUPL til Politiken.

Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, er tilfreds med, at folk i risikogrupper kan ringe til en læge og få en vurdering af, om de skal gå på arbejde.

Kommuner laver jobbanker og slægger på kvalifikationskrav

Udfordringen ved at lærer og pædagoger, der har en corona-smittet i hjemmet ikke skal møde på arbejdet er, at der kan opstå den situation, at man ganske enkelt ikke har personale nok.

Den situation har en række kommuner allerede luret og derfor har blandt andet Syddjurs Kommune besluttet at etablere en jobbank for alle, der har lyst til at hjælpe skoler og dagtilbud med at klare hverdagen, samtidig med at alle kravene til hygiejne og afstand bliver overholdt. Det oplyser TV2Øst

Det vil sige man slægger lidt på de faglige kvalifikationskrav, til fordel for de sundhedsmæssige. Kilder i et par fagforbund fortæller til OPS-Indsigt, at selvom der er ledige nu, kan løsninger som disse ”være som at pisse i bukserne.”

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply