Skip to main content

For at mindske smittespredning stilles der nu højere krav til den daglige rengøring og hygiejnen i bl.a. dagtilbud, skoler og på plejehjem. FOA har tidligere været ude og påpege, at  rengøringen har været nedprioriteret af kommunerne og man nu ligger som man har redt.

“Igennem de sidste mange år er rengøring blevet nedprioriteret. Kommunerne har været ramt af besparelser, og det har i den grad kunnet mærkes på rengøringen. har Pia Heidi Nielsen, sektorformand for Kost- og Servicesektoren i FOA. tidligere udtalt i en pressekommentar.

Regeringen har nu i følge Sundheds-og ælderministeriet afsat et trecifret millionbeløb til understøttelse af rengøring i dagtilbud, skoler, ungdomsuddannelsesinstitutioner, plejehjem og sociale dag- og døgntilbud. Det skal sikre, at kontaktpunkter såsom dørhåndtag, gelændere og toiletter rengøres flere gange dagligt for at mindske smittespredning.

Mulighed for vækst af rengøringsbranchen efter genåbning

Det ekstra løft skal samtidig skabe arbejdspladser for servicepersonale. Udbruddet af coronavirus i Danmark har haft store konsekvenser for servicebranchen, hvor flere servicevirksomheder har måtte afskedige medarbejdere. Det er derfor positivt, at nogle af disse medarbejdere nu kan forventes at få deres job tilbage som følge af de arbejdsopgaver, der skabes af de nye hygiejnekrav. Dertil vil jobcentre og A-kasser understøtte rekrutteringen af personale. Skriver sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

”Når vi begynder at genåbne dele af samfundet efter påske, er forudsætningen, at det foregår kontrolleret. Det betyder bl.a., at vi stiller højere krav til den daglige rengøring for at mindske smittespredning. For regeringen er det helt afgørende, at genåbningen foregår forsvarligt, derfor understøtter vi kravet om øget rengøring i institutionerne med et økonomisk tilskud,” siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i en kommentar.

Minister har lyttet til de faglige organisationer

Erfaring viser, at god hygiejne hjælper med at mindske smitten i samfundet. Det betyder både, at hver enkelt skal sørge for ofte og grundigt at vaske hænder, men det betyder også at hyppig rengøring af fælles kontaktpunkter både hjemme og i offentlige rum hjælper med at undgå smittespredning.

”Der er restriktive krav til rengøring, og derfor er der, som både faglige organisationer, forældre og kommuner har sagt, behov for flere ressourcer til at løfte opgaven. Vi kommer selvfølgelig til at følge genåbningen tæt og støtte processen, så godt vi kan,” siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

Udover øget rengøring af dagtilbud, skoler og ungdomsuddannelsesinstitutioner, når de åbner efter påske, skal rengøringsindsatsen på plejehjemmene og sociale dag- og døgntilbud ligeledes øges. Her deler beboere nemlig samme faciliteter, og derfor er det er vigtigt at opretholde et højt hygiejneniveau for at undgå smittespredning.

Det konkrete beløb fastsættes i dialog med KL. I første bølge vil det være dagtilbud, grundskoler og SFO’er, gymnasiale uddannelser, plejehjem og sociale dag- og døgntilbud, der får tilskud til rengøring og hygiejneløft.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply