Skip to main content

I mange kommuner er lagerbeholdningen af værnemidler kritisk.Derfor har KL oprettet en ny central og fælleskommunal indkøbsorganisation med hovedkvarter i Aarhus, der skal indkøbe værnemidler på vegne af alle 98 kommuner.

Den nye fælleskommunale indkøbsorganisation har nu landet den første store aftale med virksomheden Spritfabrikken DK Aps fra Kolding. Virksomheden producerer normalt vodka og shots, men har besluttet at omstille produktionen og har tilbudt kommunerne at aftage de godt 150.000 liter håndsprit, som virksomheden forventes at kunne producere. De første 34.000 liter håndsprit kan havne i kommunerne allerede i denne uge.

“De danske kommuner bruger i omegnen af 70.000 liter håndsprit om måneden, så denne aftale er en seriøs løsning på de kommende måneders store behov. Vi er glade og lettede over, at det kunne lade sig gøre. Og så er det jo virkelig stærkt, at en dansk virksomhed med snilde og ildhu i samarbejde med en stribe myndigheder kan få det her til at lykkes på ultrakort tid, når der er brug for det,” siger Jacob Bundsgaard, KL’s formand.

Skal kunne gå trygt på arbejde

Samtidig har den fælleskommunale indkøbsorganisation på den lille uge, den har eksisteret, landet adskillige andre aftaler, herunder aftaler om 5 millioner  masker, 1 millioner visirer, 800.000 handsker og 600.000 beskyttelsesbriller.

Jacob Bundsgaard glæder sig over, at der kommer værnemidler til kommunerne.

“Det er vigtigt, at vores medarbejdere kan gå trygt på arbejde og ikke behøver at frygte, at de smitter borgerne eller selv bliver smittet. Samtidig skal borgerne på bl.a. plejehjem og i hjemmeplejen kunne være sikre på, at der er styr på smittespredningen. Til det skal vi have tilstrækkelige visirer, masker, kitler og håndsprit. Det er en glæde midt i alt det svære at opleve kommunerne organisere sig på tværs og i samarbejde med bl.a. Lægemiddelstyrelsen få ting til at ske hurtigt og effektivt.”

Stor hjælp i en svær situation

Risikoen for at komme til at mangle værnemidler heriblandt håndsprit fylder rigtig meget i landets kommuner og regioner. Lægemiddelstyrelsen lancerede i weekenden kampagnen ‘Danmark hjælper Danmark’, hvor virksomheder og fabrikanter kan indsende bidrag til at øge forsyningen af værnemidler som ansigtsmasker, handsker, håndsprit og visirer til frontlinjepersonalet. Torsdag rundede antallet af henvendelser 1.000.

“Værnemidler er et kæmpe opmærksomhedspunkt i kommunerne, og vi er i tæt dialog med Lægemiddelstyrelsen og regionerne. Det er en stor hjælp, at så mange danske virksomheder stiller op i den helt ekstraordinære situation, vi står i nu. Tak for det,” slutter KL-formanden.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply