Skip to main content

Danmark tog i starten af 2020 hul på de private overenskomstforhandlinger. Under forhandlingerne valgte forligsmanden og parterne at fortsætte arbejdet på trods af den kritiske situation, som coronaudbruddet har skabt i Danmark. 93% af alle overenskomster er forhandlet mellem de respektive parter, men de sidste 7% manglede hjælp fra forligsmanden, fremgår det af Fagbevægelsens Hovedorganisations hjemmesiden.Her er man godt tilfreds”Uanset om du er ung, eller du er ældre. Om du er ny eller garvet på arbejdsmarkedet. Så er der noget i de her overenskomster til alle”, siger formand Lizette Risgaard.Stort flertal i hovedbestyrelsen stemte jaHos FOA har hovedbestyrelsen med stemmerne 48 mod 2 godkendt de nye overenskomst-aftaler og det mæglingsforslag, som forligsmand Jan Reckendorff har fremsat.FOA har godt 20 overenskomster med private arbejdsgivere, som dækker bl.a. privat hjemmepleje, fritvalgsordningen, friplejehjem, private svømmebade og private børnepassere og institutioner.”Vi er godt tilfredse med resultatet. Vi har denne gang fået et lille, men historisk gennembrud om retten til uddannelse for ufaglærte på social- og sundhedsområdet. Vi står med store rekrutteringsproblemer til ældreplejen i fremtiden, og de private arbejdsgivere er nu med til at løfte indsatsen på at få flere uddannede til området,” siger FOAs næstformand Thomas Enghausen.Ufaglærte får ret til uddannelseI FOAs overenskomst for det private fritvalgs-område i hjemmeplejen får ufaglærte nu en ret til uddannelse som social- og sundhedshjælper efter to års ansættelse. Det sker på voksenelevløn.”Samlet set har vi også fået pæne lønstigninger. Der er mere barselsorlov til fædrene. Og vi er også fuldt tilfredse med de aftalte forbedringer for især arbejdsmiljørepræsentanterne,” siger Thomas Enghausen.FOAs urafstemning går i gang i næste uge, og løber indtil tirsdag den 14. april. Den 16. april offentliggør forligsmanden det samlede resultat af afstemningen.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply