Skip to main content

Folketingets partier er enige om, at selvstændige får lønkompensation som privatansatte. Der gives mulighed for lån på op til 60 milliarder kroner.

Det er en af de mange elementer i den lynaftale til gavn for erhvervslivet, som partierne har lavet på under et døgn.

Med aftalen er der ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) besluttet tiltag for i omegnen af 100 milliarder kroner.

– Når man tager lånedelen med, prioriterer vi i omegnen af 100 milliarder kroner. 

– Folketinget sender et utvetydigt signal om, vi er parat til at tage alle nødvendige skridt for at få Danmark igennem coronavirussen, siger finansminister Nicolai Wammen (S).

Regeringen fremlagde sine seneste tiltag for at hjælpe erhvervslivet onsdag. Der blev forhandlet det meste af natten for at få aftalen på plads.

– På Christiansborg er de daglige politiske uenigheder for en tid lagt til side. 

– Jeg er stolt over at kunne fortælle, at samtlige Folketingets partier i nat har forhandlet en omfattende og robust hjælpepakke på plads, siger Wammen.Der er også tænkt på Freelancer og kunstnere

I aftalen om en kompensationsordning er grupper såsom freelancere og kunstnere inkluderet.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) håber, at tiltagene vil give en gruppe af danske lønmodtagere “en smule mere ro i maven”.

– Ingen danskeres arbejdsliv er ens, og derfor kræver det også, at vi arbejder over en bred kam. 

– Vi forsøger hele tiden at favne flest muligt og i særlig grad dem, som er hårdest ramt – det gælder også kunstnere, siger han i en pressemeddelelse.

Der er flere tiltag på vej, lyder det fra Wammen.

– Aftalen holder hånden under vores virksomheder og lønmodtagere. Både de små, mellemstore og helt store virksomheder. 

– Jeg er sikker på, at der også i den kommende tid vil blive brug for flere initiativer, men det her er et meget stort skridt i den rigtige retning, siger han.

– Og så skal man holde fast i, at et enigt Folketing sammen med regeringen står bag, at vi vil gøre, hvad der skal til. Vi har råd til de her tiltag. Og vi er parat til at lægge yderligere trecifret milliardbeløb på bordet, hvis det bliver aktuelt.

– Økonomer taler om 300 milliarder kroner. Det kan være, at det bliver nødvendigt. Det kan også blive mere. Vi vil holde hånden under Danmark, siger Wammen.Hvad betyder aftalen konkret for de berørte grupper?Kompensationsordning for freelancere

  • Ordningen dækker personer med B-indkomst på minimum 180.000 kr. i 2019, svarende til mindst 15.000 kr. månedligt i gennemsnit.
  • Selvstændige, der forventer et tab i B-indkomst på mindst 30 pct. som konsekvens af corona-virus, kan midlertidigt få dækket 75 pct. af det forventede tab i B-indkomsten, dog maksimalt 23.000 kr. per måned.
  • Det er et krav, at den selvstændige ikke må have en personlig indkomst på over 0,8 mio. kr. i 2020.

Kompensationsmodel for virksomhedernes faste udgifter

  • I ordningen kan virksomheder få godtgjort dokumenterbare faste udgifter, herunder fx husleje, renteudgifter og kontraktbundne udgifter i en periode, hvor virksomhederne er udsat for en stor omsætningsnedgang.
  • Der lægges konkret op til, at en andel af de faste udgifter kompenseres efter følgende trappe:

80 pct., hvis omsætningsnedgangen har været på 80-100 pct.50 pct., hvis omsætningsnedgangen har været på 60-80 pct.25 pct., hvis omsætningsnedgangen har været på 40-60 pct.

  • Virksomheder, som efter forbud i henhold til bekendtgørelse skal holde fuldt lukket, vil i denne periode blive kompenseret, svarende til 100 pct. af de faste udgifter.
  • Der kan ikke ansøges om kompensation, hvis de faste udgifter udgør mindre end 25.000 kr. i perioden, og der kan maksimalt opnås kompensation for 60 mio. kr. pr. virksomhed i perioden.
  • Virksomheder på kulturområdet vil også kunne få kompenseret deres faste udgifter, hvis omsætningen falder med mere end 40 pct.
  • Ordningen vil også omfatte teatre, biografer og selvejende kulturinstitutioner mv., hvis de modtager mindre end halvdelen af deres ordinære driftsudgifter i offentlig støtte.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply