Skip to main content

For godt et år siden besluttede et politiskflertal at sende 300 flere el- eller brinttaxier ud på vejene.De grønne taxier fik dengang lov til at snyde sig foran i taxakøen ved lufthavnene.Det var et bred flertal bestående af VLAK-regeringen, Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Dansk Folkeparti , der stod bag denne lovgivning, hvor tranportsministeren fik mulighed for at lave en såkaldt anmærkningsbekendtgørelse, som gjorde muligt at sende grønne taxier foran i køen i lufthavnene.Nu er turen kommet til hospitalerne i Hovedstaden. Denne gang på Regionens eget initiativ.Region Hovedstaden giver nemlig nu bedre plads til grønne taxaer på Hospitaerne Når besøgende og medarbejdere på Region Hovedstadens hospitaler fremover ruller afsted fra hovedindgangen i en taxi, vil det for fleres vedkommende foregår på el eller brint. Det skal nye grønne p-holdepladser være med til at sikre. Holdepladserne er placeret, så de står tættere på indgangen end de øvrige holdepladser til taxier, og de er forbeholdt chauffører, der kører en grøn og bæredygtig vogn.”Det er fint, at man kan passe på miljøet, samtidig med at man kører i taxa, og så er det smart med den grønne bås. Den gør det nemt at spotte og vælge en ‘økologisk vogn’,” siger Mette Marlene Jahn under sit besøg som gæst på Hvidovre Hospital.Taxiselskaberne støtter op om det offentliges initiativBlandt taxiselskaberne er der også opbakning til de nye holdepladser på hospitalerne. Det fortæller vicedirektøren for Dansk Person Transport, Trine Wollenberg:”Taxibranchen vil rigtig gerne bidrage til den grønne omstilling, men en af de helt store udfordringer er de store udgifter forbundet med at få udskiftet gamle vogne til nogle, der kører på el eller brint. Derfor er vi glade for, at man også fra det offentliges side gør det økonomisk attraktivt at omstille, ved fx at give nogle fordele til de vognmænd, der baner vejen for den grønne omstilling i branchen”Foreløbigt finder man de grønne p-holdepladser på fire af Region Hovedstaden hospitaler. Det gælder Herlev, Gentofte, Bispebjerg og Hvidovre Hospital.En del af større indsatsEtableringen af p-holdepladser er en del af en større indsats for grøn omstilling i taxibranchen og foregår i et samarbejde mellem blandt andet Dansk Person Transport, Cph. Lufthavn, Københavns Kommune og Region Hovedstaden.”En taxi kører årligt det samme antal km. som 6-8 personbiler, og det betyder, at CO2-udslippet og partikel- og støjforureningen ligeledes skal ganges med 6-8 for hver taxi i bybilledet. I København er der ca. 2500 taxier, så det kommer hurtigt til at betyde noget i det store klimaregnskab, når flere skifter til en el eller brint taxi,” siger Kathrine Marie Fjendbo Jørgensen fra Region Hovedstadens Center for Regional Udvikling.Flere taxiselskaber er da også i fuld gang med en omstilling. Taxibranchen har nu i alt ca. 130 grønne taxier på gaden i København og forventer op imod 500 i løbet af 2020.Den udvikling glæder regionrådsformanden i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen”Eksemplet med partnerskabet for grøn omstilling af taxibranchen viser, at man med små tiltag kan være med til rykke store beslutninger frem i tiden. Etableringen af pladserne på hospitalerne giver taxivognmændene et incitament til at hoppe med på den grønne bølge, og pladserne gør det samtidig nemmere for mennesker at træffe bæredygtige valg ude på hospitalerne. Det skaber en rigtig fornuftig udvikling, som vi skal holde fast i”.Fakta om de grønne taxi-pladser: Foreløbigt finder man de grønne taxi-holdepladser på Bispebjerg, Gentofte, Herlev og Hvidovre Hospital.Etableringen af pladserne udgør ét af flere initiativer, som allerede er i fuld gang eller på vej fra samarbejdet: “Partnerskabet for grøn omstilling af taxibranchen.”Blandt initiativerne er som tidligere nævnt et lignende køsystem ved Cph Lufthavn og ved andre trafikknudepunkter i København. Med i Partnerskabet for grøn omstilling af taxibranchen er blandt andet Dansk Person Transport, flere af taxi-branchens selskaber, Cph. Lufthavn, E.ON, Københavns Kommune og Det Økologiske Råd og Region Hovedstaden.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply