Skip to main content

Vold mod offentligt ansatte har været i fokus efter en række alvorlige overfald på bosteder og psykiatriske hospitaler. I marts 2016 blev en sosu-assistent stukket med en kniv af en beboer på Bocenter Lindegården i Roskilde, og siden har der været en række episoder

På blot ti år er der sket mere end en fordobling af politianmeldt personfarlig kriminalitet. Det viser en rapport fra Institut for Menneskerettigheder, der udkom i 2019 og som for første gang nogensinde giver et samlet nationalt overblik over antallet af voldsanmeldelser på botilbuddene ift beboerne.

 

Tallene fra Institut for menneskerettigheder matcher i øvrigt tal fra Damsmarks Statistik, hvor det fremgår at anmeldelser om vold og trusler mod offentligt ansatte som sygeplejersker, socialrådgivere og sosu-assistenter er stigende.

Personer, der arbejder inden for specialpædagogik, har eksempelvis oplevet en stigning på 109 procent fra 2015 til 2016.

Men hvordan gør vi noget ved udviklingen?30% af al offentlig innovation sker sammen med privateI sidste uge beskrev vi her i OPS-Indsigt at der er der er størst sandsynlighed for øget effektivitet ved et innovationsprojekt, hvis det offentlige inddrager private. Private virksomheder er nemlig involveret i hele 30 % af al offentlig innovation.I Vejle Kommune har man taget tyren ved hornene for at reducere antallet af volds-og trusselsagerI samarbejde med firmaet S.T.O.P, som arbejder med konflikthåndtering, og “Vifin”, har man udviklet en række film som kan bruges i et virtuelt reality set upVirtuel reality sætter medarbejderne i forskellige konfliktsituationer, som de skal løseVejle Kommune vil med det nye tiltag forbedre personalets kompetencer til at kunne tackle konflikter og reducere antallet af volds- og trusselssager Det er meningen af kommunens socialpsykiatriske bosteder skal bruge Virtual Reality til at forbedre konflikthåndteringskompetencerne med Virtual Reality-briller.Medarbejderne vil via VR kunne opleve forskellige konfliktsituationer helt tæt på og fra forskellige synsvinkler, for eksempel en situation med en beboer, der er verbalt truende, og en situation med en anden beboer, der bliver aggressiv og voldelig.150 medarbejdere rulles igennem et undervisningsforløbMålet er således at give medarbejderen en bedre forståelse af, hvordan en konfliktfyldt situation opstår, hvad der optrapper situationen, og hvordan den bedst håndteres, så medarbejderne forebygger volds- og trusselssituationer.Filmene skal bruges i et undervisningsforløb om sikkerhed og konflikthåndtering for de ca. 150 medarbejdere i løbet af foråret, til nye medarbejdere og i det pædagogiske arbejde med borgerne.”Filmene skal klæde dem på til at tackle de dilemmafyldte situationer, som hører med til jobbet. Det er en måde at opleve og reflektere over, hvordan man reagerer i en presset jobsituation og derved lære, hvordan man bedst håndterer at prioritere, overskue, komme væk fra en farlig situation,” siger afdelingsleder Katrina Vinding. 

Det er svært at være ny i socialpsykiatrien.

”Det kan være en svær overgang for nyuddannede og nye medarbejdere at gå fra for eksempel skolebænken til psykiatrien og i direkte kontakt med borgere, der er psykotiske. De ved ikke, hvordan de reagerer i konfliktsituationer, før de har prøvet det,” siger Katarina Vinding 

Medarbejderne der bruger VR-brillerne i undervisningen kommer til at opleve helt fysisk på egen krop, hvordan det er på én gang at skulle have overblik over situationen og forholde sig til borgere, der er meget vrede eller kede af det.

I udviklingsarbejdet af filmene har medarbejdere fra kommunens socialpsykiatriske bosteder været med til at levere caseindhold til manuskripteterne, så filmene blive så autentiske som muligt. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply