Skip to main content

Et samlet Socialudvalg i Folketinget vil nu have lukket det smuthul i loven, der giver sociale botilbud mulighed for at skifte tilsynsmyndighed midt i en kulegravning.

– Jeg er dybt forarget og faktisk også rigtig vred. Det hul i loven skal simpelthen bare stoppes med det samme, og det kan kun gå for langsomt, siger formand for Social- og Indenrigsudvalget, Kirsten Normann Andersen (SF) til TV 2 Lorry.

Socialudvalget har på baggrund af TV 2 Lorrys dækning af sagen nu bedt social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) indkalde til forhandlinger om de sociale tilsyn.

TV 2 Lorry har de seneste dage fortalt om, hvordan private sociale bosteder udnytter et hul i loven og dermed undgår at blive lukket ned af tilsynet. Til stor frustration for blandt andet Socialtilsyn Hovedstaden.

– Det er uhensigtsmæssigt, at man kan flytte midt i en kritisk proces. Og det er jo også det, de fem socialtilsyn har gjort ministeriet og Socialstyrelsen opmærksom på. At der er denne her uhensigtsmæssighed i loven, sagde Socialtilsyn Hovedstadens tilsynschef, Mie Andresen, til TV 2 Lorry.Tidligere set med nomadefamilier

Socialudvalget er nu klar til at handle på tilsynenes opfordring.

– Vi oplevede det tidligere med børn, hvor forældre flyttede med deres børn og dermed slap for, at kommunen holdt øje med dem. Det hul har vi jo for længst fået stoppet. Det her tilsyns-shopperi minder rigtig meget om disse nomadefamilier. Her er der bare tale om professionelle virksomheder, der spekulerer i at flytte deres adresse og dermed slippe for et kritisk tilsyn. Og det er fuldstændig uacceptabelt, siger Kirsten Normann Andersen.

– Jeg har omgående taget kontakt til ministeren og bedt hende om at prøve at få kigget på, hvordan vi får stoppet det her med det samme, tilføjer udvalgets formand.

Socialminister- og Indenrigsminister Astrid Krag siger til tv-stationen, at hun er klar til at forhandle for at komme tilsyns-shopperiet til livs.

– Jeg synes, at det er et stort problem, hvis man bare kan gemme sig for myndighederne. Det er selvfølgelig et problem, hvis man kan vinde sig tid eller spekulere i at flyve under radaren.

– Derfor kunne jeg godt tænke mig, at vi får kigget bredere på det her område. Jeg er bange for, at der er for mange brodne kar, når vi taler om private koncernlignende bosteder. Og det går bare ikke. For vi har at gøre med nogle af de allermest sårbare mennesker i vores samfund. Det dur jo ikke, hvis nogen spekulerer i at have ringe kvalitet og kunne trække penge ud, til skade for de her borgere, siger Social-og indenrigsminister, Astrid Krag (Soc.dem.), til TV 2 Lorry.Vil se nærmere på loven om sociale tilsyn

Ministeren mener, at det er tid til at give tilsynene et omfattende servicetjek og vil derfor gerne udnytte anledningen til at få kigget nærmere på loven om de sociale tilsyn.

– Det er helt klart, at det er min egen ambition at få kigget bredt på de her private koncernlignende bosteder. Fordi der tilsyneladende er tilbud, hvor der slet ikke er de rigtige faglige kvalifikationer, og hvor medarbejderne ikke er ordentlig klædt på til at stå med det ansvar de gør. Der er også eksempler på, at der bliver trukket profit ud af bostederne i stedet for at bruge pengene på de meget sårbare borgere, man faktisk har ansvaret for. Det betyder jo, at vi bør undersøge det her område bredere og kigge på, om der er flere huller i lovgivningen end det hul om tilsyns-shopperi.

– Jeg drøfter det med Folketingets partier og ser, hvad der er stemning for her. For man kan selvfølgelig gå begge veje. Enten lukke et enkelt hul hurtigt eller undersøge området mere grundigt. Jeg ville bare ønske, at vi løfter ambitionsniveauet og får gået hele denne her sektor igennem i sømmene, siger Astrid Krag.

Spørgsmål: Men er der så ikke risiko for, at det kan ende lidt som en syltekrukke, hvor der så ikke rigtig sker noget?

– Nej, det er helt afgørende, at det her ikke ender som en syltekrukke, men spørgsmålet er, om der ikke er behov for at stramme lovgivningen op flere steder. Det tror jeg faktisk, at der er. Og det tror også, at vi skal gøre, siger Astrid Krag.Botilbud har skiftet adresse for hovedsædetBotilbuddet Damsgaarden i Gilleleje er et af de private botilbud, som har flyttet koncernens hovedadresse, da stedet var lukningstruet. Botilbuddet har udviklingshæmmede og handicappede borgere boende på gården.

Damsgaarden var i en længere periode under skærpet tilsyn hos Socialtilsyn Hovedstaden, som i juni 2019 besluttede sig for at ville lukke botilbuddet.

Kort tid før lukningen bliver iværksat, vælger Damsgaardens direktør dog at skifte koncernens hovedadresse. På det centrale virksomhedsregister kan man se, at bostedets moderselskab Martin Smidt Holding Aps. 3. juni i år skifter adresse fra Helsingør til Frederiksberg.

Socialtilsyn Hovedstaden må herefter overdrage sagen til Socialtilsyn Syd. Det skal de, fordi Socialtilsyn Hovedstaden holder fysisk til hos Frederiksberg kommune og derfor ikke må holde øje med bosteder og specialtilbud i den kommune, hvor de selv bor.

Det betyder altså, at Damsgaarden skifter tilsynsmyndighed midt i en kritisk kulegravning, der risikerer at lukke bostedet.

Og den manøvre forarger Socialudvalgets næstformand, Karina Adsbøl (DF).

– Når der er fem socialtilsyn, så er det vigtigt, at der også er en ensrettet praksis. Og så dur det jo ikke, at de private sociale tilbud bare kan shoppe rundt mellem tilsynsmyndighederne. Så hvis man ikke kan blive godkendt i et tilsyn, så kan man bare flytte og blive godkendt i et andet tilsyn, siger Karina Adsbøl.

Folketinget var i efteråret 2018 i gang med se på en større lovrevision omkring de sociale tilsyn. Blandt andet var tilsyns-shopperiet noget som politikerne ville kigge på. Men forhandlingerne gik i vasken, og dermed blev smuthullet i loven aldrig lukket.

Men Dansk Folkeparti og SF vil nu have kickstartet forhandlingerne igen.

– Vi bliver nødt til at få kigget lovgivningen igennem. Det var jo meningen, at vi skulle have evalueret loven om de sociale tilsyn. Men det faldt jo til jorden. Og nu har socialministeren stafetten. Så derfor vil jeg da opfordre hende til at indkalde aftalepartierne, så vi kan få kigget på det her og få lukket for eventuelle huller i lovgivningen, siger Socialudvalgets næstformand, Karina Adsbøl (DF).

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply