Skip to main content

Er det vigtigt for dig, hvem der tømmer din skraldespand? Et flertal i en nylig gennemført befolkningsundersøgelse fra Dansk Erhverv siger nej. Hele 40 pct. har slet ingen holdning til, om kommunen eller en privat leverandør løser opgaven bedst.

Alligevel ser vi flere og flere eksempler på, at opgaver, der tidligere har været løst af private, hjemtages og løses af kommunen. Det gælder f.eks. her i Hvidovre, hvor hjemtagningen af affaldstransporten er sket alene med den begrundelse, at det ønsker man politisk. Det er værd at bemærke, at kommunerne kan stille en lang række krav i forbindelse med udbud og få opgaven løst ud fra parametre som arbejdsmiljø, CSR, grønne hensyn mv., som de ønsker det.

Når opgaver tages hjem og ikke udbydes igen, kender man ikke markedet og ved ikke, om andre kan løse opgaverne bedre og/eller billigere, på en mere bæredygtig måde eller nogle af de andre kvaliteter, man kan måle bud på. Dansk Erhverv foreslår, at hjemtagne opgaver senest efter to år skal sendes i udbud ud fra devisen om, at samarbejde mellem det offentlige og private kan skabe mere værdi og bedre kvalitet.

Det vigtigste er ikke, at private død og pine skal løse opgaverne. Det vigtigste er, at beslutninger træffes på et oplyst grundlag med borgernes bedste for øje.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply