Skip to main content

Det fælles kommunale vand- og spildevandsselskab NOVAFOS bruger en teknologi, som giver nye muligheder for at overvåge vandstanden online. Fordelene er mange.Morgendagens teknologi hedder Internet of Things (IoT). Her er alle dine ting forbundet med internettet eller hinanden. Sensorer på alt fra vaskemaskiner til skraldespande betyder, at du kan starte kaffemaskinen over telefonen, så den er klar, når du kommer hjem fra arbejde. Skraldespanden fortæller selv, når den er fyldt, og vaskemaskinen siger til, når den skal tømmes.Vandstandsmålinger i skyen frem for i gummistøvlerTeknologien kan i høj grad også komme forsyningsselskaber til gode. Det nordsjællandske vand- og spildevandsselskab NOVAFOS, som er Danmarks næststørste, har gjort sig nogle erfaringer med Internet of Things i et innovativt projekt.

For at overvåge vandstanden i et område i Egedal, har NOVAFOS koblet sensorer – såkaldte vandstandsloggere – til 13 boringer og to søer i området. Sensorerne er batteridrevne og holder hele tiden øje med vandstanden og rapporterer løbende data hjem til NOVAFOS via internettet.

På den måde kan vand- og spildevandsselskabets medarbejdere overvåge vandstanden i området efter behov uden at skulle i felten med gummistøvlerne på som førhen.

“Den største gevinst ved webbaseret grundvandsmåling er, at vi hele tiden er i kontakt med vores sensorer. Det betyder, at vi kan tilgå data øjeblikkeligt fra en hjemmeside uden at skulle ud i marken. Fra kontoret har vi desuden overblik over udstyret og opdager hurtigt tekniske fejl,” siger Thomas Dahl Strandberg, projektleder i NOVAFOS.

Multiple muligheder, hvor vi endnu ikke har set dem alleDet innovative projekt i Egedal er bare ét eksempel på, hvordan Internet of Things-teknologien kan gøre arbejdsdagen i et forsyningsselskab mere effektiv.

“De intelligente vandstandsmålinger giver et mere detaljeret, rummeligt overblik over data, og man sparer en masse tid på arbejdet ved fysisk at hente data hjem fra sensorerne. Desuden er risikoen for fejl og skader mindre, og det digitale oversigtskort er intuitivt og overskueligt for forsyningsselskabet at klikke rundt i,” siger fagleder Christian Mathias Rundblad fra den rådgivende ingeniørvirksomhed NIRAS, som har udviklet løsningen til NOVAFOS.

Sensorer kan nemlig bruges til mange ting. De kan måle alt fra strømforbrug, temperaturer og vandforbrug til luftkvalitet og luftfugtighed og meget mere. Når alt er forbundet, kan man lettere give et samlet billede af, hvordan for eksempel nedbør og vandstand hænger sammen og derfra vælge, hvordan man håndterer vandet i området ud fra den viden.

Machine learning er fremtidenProjektet for NOVAFOS er et lille eksempel på, at kompetencer inden for software, sensorer og data bringes i spil sammen med en ingeniørteknisk faglighed. 

“Når data bliver gjort tilgængelige ‘live’, åbner der sig helt nye muligheder. Med machine learning er det muligt at få software til automatisk at kombinere og finde sammenhænge i de ‘levende data’ fra sensorerne og andre datakilder. Det giver helt nye perspektiver,” siger afdelingsleder i  NIRAS Torben Bach, der  arbejder med data fra forsyningsselskaber.

“Vi bliver i stand til at lære fra fortidens hændelser og kan dermed forudsige fremtidens udvikling. Det bliver muligt at opstille modeller baseret på kunstig intelligens, så vi for eksempel kan forudsige vandmangel, oversvømmelser og brud på vandledninger,” siger Torben Bach.

Fakta om NOVAFOSNOVAFOS er et fællekommunalt selskab som er etableret i 2017 etableret af ni nordsjællandske kommuner. Allerød Kommune Ballerup Kommune Egedal Kommune Frederikssund Kommune Furesø Kommune Gentofte Kommune Gladsaxe Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune.NOVAFOS har til formål at skabe en effektiv og veldreven fælles forsyning i tæt samklang med ejerkommunerne, der kan matche de forventede effektiviseringskrav for sektoren. NOVAFOS skal bl.a. være på forkant med viden, arbejdsmetoder og teknologier, samt have fokus på sikker og effektiv drift, og ejerkommunernes miljø-, klima- og servicemål.  Det er tanken at NOVAFOS skal sætte nye standarder for effektiv drift, klimatilpasning og en ny effektiv rensestruktur for det samlede selskab.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply