Skip to main content

Efterspørgslen på især seniorbofællesskaber er stor. I dag bor godt 8.000 borgere i seniorbofællesskaber, men ifølge Realdania har mere end 80.000 tilkendegivet, at de overvejer at flytte i bofællesskab inden for de næste fem år. 

 

Seniorbofællesskabet ved Masnedsund Havn i Vordingborg er det 10. bofællesskab, som den filantropiske forening har bidraget til. Målet for indsatsene er i sidste ende at mindske ensomheden blandt seniorerne.”Vi ved, at mere end 100.000 ældre kæmper med ensomhed i dag – og vi ved med sikkerhed, at der i fremtiden vil være langt flere ældre i Danmark. Samtidig ved vi, at ældre, der bor i bofællesskab, oplever en langt større livskvalitet, et stærkere naboskab og føler sig mindre ensomme,” siger Jesper Nygård, der er adm. direktør i Realdania.

 

Han glæder sig over, at foreningen kan bidrage til udviklingen af seniorbofællesskabet i Vordingborg og arbejde med det potentiale, der ligger i, at de ældre kommer til at bo tæt på fællesskabsorienterede familier.

 

Boligtilbud til alle aldreI det konkrete eksempel fra Vordingborg har kommunen nu givet grønt lys et projekt, der opføres i et partnerskab mellem Boligselskabet Domea Vordingborg, Domea.dk, Vordingborg Kommune og Realdania. Ideen er her at arbejde for et projekt, som rummer et alment seniorbofællesskab og et alment familiebofællesskab ved Masnedsund Havn med foreløbig ca. 40 boliger. 

 

“Det er et rigtigt interessant projekt, og nu skal vi i gang med første fase, hvor vi skal have afdækket, om der er interesse for boligformerne. Hvis det bliver besluttet at gennemføre det, så vil de to bofællesskaber være med til at sikre, at vi i kommunen har forskellige og spændende boligtilbud til alle aldre. Dermed imødekommes efterspørgslen på boliger i seniorbofællesskaber – og så kan vi potentielt fastholde og tiltrække børnefamilier, f.eks. dem der gerne vil ud af København,” siger borgmester i Vordingborg Kommune, Mikael Smed. 

 

For Domea er projektet et eksempel på, hvor vigtigt det er ikke kun at fokusere på boliger, men at omfavne hele byen.

“Det er vigtigt at tænke i blandende byer og at have fokus på mennesker, ikke kun på mursten. Vi ved, at for at skabe et nyt succesfuldt boligområde skal det tænkes ind i det øvrige lokalsamfund, så ikke bare hverdagen inde i boligerne, men også livet mellem husene kommer til at fungere,” siger by- og boligudviklingschef i Domea.dk, Mette Mogensen. 

Der er borgermøde 4. november i DGI Huset i Vordingborg, hvor alle interesserede kan høre mere om projektet.

Beboernes hus i Valby

 

Kamelia Hus ved det gamle grønttorv udenfor København er det første bofællesskab, der står færdigt og er fuldt indflyttet som følge af Realdanias tiltag.

 

Seniorbofællesskabet Kamelia Hus ligger i Københavns nye bydel, Grønttorvet, i Valby og her er 57 seniorer nu flyttet ind i et hus, der skal bidrage med fællesskab og liv – både for husets beboere og for omgivelserne i bydelen. Bofællesskabet er ejet og opført af PKA Pension i samarbejde med FB Gruppen og Realdania, og det er tegnet af arkitektfirmaet Mangor & Nagel.

 

PKA og FB Gruppen er ved at udvikle en ny mangfoldige bydel, hvor der både bygges almene boliger, lejeboliger, andelsboliger og ejerboliger, studieboliger og seniorboliger. Kamelia Hus består af 49 lejligheder i forskellige størrelser. Derudover er der store fællesarealer med både bibliotek, orangeri og multimedierum. Indretningen af huset er sket i tæt samarbejde med de nye beboere.

 

”Det er vigtigt for os, at selvom vi ejer ejendommen, så er det også beboernes hus. Det er dem, der skal bo i det, og derfor har vi brugt meget energi på at tale med dem om, hvordan vi skaber de bedst mulige rammer. Vi skylder dem stor tak for at få Kamelia Hus til at blive det levende bofællesskab, det er i dag,” siger Peter Damgaard Jensen, administrerende direktør i PKA.

 

I Realdania følger man det første bofællesskab, som er et resultat af  indsatsen ’Rum og fællesskaber for ældre’.

 

”Vi var rigtig glade, da beboerne før sommerferien kunne flytte ind i Kamelia Hus. Nu har de sat deres eget tydelige præg på bofællesskabet, og det vil de fortsætte med at gøre. I Realdania ser vi frem til i de kommende år at følge deres erfaringer med at udnytte de fysiske rammer. Og vi vil se frem til at høre, hvordan den fællesskabsorienterede måde at bo på, påvirke deres livskvalitet,” siger Nina Kovsted Helk, der er filantropidirektør i Realdania.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply