Skip to main content

 Holstebro Kommune ligger i top, her udliciterer man 90 procent af opgaverne på det tekniske område. Frederikssund, Greve og Hillerød kommuner følger efter. I bunden finder man Hvidovre, Tårnby og Vallensbæk kommuner, der udliciterer mellem 13 og 21 procent. “Det ærgrer mig, og det bør også undre, at der stadig er kommuner, som halter så langt efter de bedste. Jeg kan kun opfordre kommunerne i bunden af skalaen til at besøge de bedste og lade sig inspirere til at udlicitere mere. Både den enkelte kommune og de lokale virksomheder går glip af gevinsterne, hvis de private ikke får chancen. Og der er ikke noget at vente på, tekniske opgaver kan nemt udliciteres,” siger erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, Dansk Byggeri.Der kan frigøres mindst en halv milliard til anlæg, hvis flere lærte af de bedste I følge Dansk Byggeri kan kommunerne spare beløb, hvis de alle skruer op for deres udlicitering af de tekniske opgaver, så niveauet kom op i nærheden af de ti bedste kommuner. Det ville i følge Dansk Byggeri løbe op i over en halv milliard kr. om året. “Penge, man kunne bruge til at investere i eksempelvis klimaløsninger, bedre indeklima i folkeskolerne, tiltrængte renoveringer af kommunale bygninger. Der er ønsker nok, og det er jo trods alt skatteborgernes penge, man forvalter,” siger Torben Liborius.45 % af de tekniske opgaver udliciteres, men væksten er næsten gået i stå Set under ét viser undersøgelsen at landets kommuner aldrig har udliciteret så stor en andel af de tekniske opgaver, som de gør nu. Sidste år indgik de kontrakt med private virksomheder på lige omkring 45 procent af de tekniske opgaver, mens der året før var tale om godt 44 procent.Holstebro Kommune er danmarksmester i at udlicitere tekniske opgaver I følge Dansk Byggeris undersøgelse så er den absolut bedste kommune til at udlicitere tekniske opgaver Holstebro. Her har man overladt stort set hele arbejdet med at drive og vedligeholde kommunens veje, grønne anlæg, parker og rydde sne til private virksomheder. Lige godt 90 procent af de tekniske opgaver er udliciteret, men der er store forskelle på, hvor meget nabokommunerne i de midt- og vestjyske kommuner udliciterer. I Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland glæder formand Niels Hansen sig over Holstebro`s førsteplads. “Øget konkurrence og udlicitering er med til at få de kommunale opgaver løst bedre og i langt de fleste tilfælde også billigere. Tekniske opgaver kan nemt udliciteres, og når private virksomheder klarer opgaverne, bliver der skabt både aktivitet og private arbejdspladser i kommunen, siger Niels Hansen. Der er langt ned til de næste kommuner i nærområdet. Både Herning, Lemvig og Skive har kun udliciteret lidt over halvdelen af de kommunale opgaver på de tekniske områder til private, medens Ikast-Brande Kommune i bund med kun at have udliciteret 28 procent af opgaverne udliciteret. “Det ærgrer mig, at der er så store forskelle. En udliciteringsgrad på mindst 70 procent på de tekniske områder bør være målet for alle kommuner. Det er dyrt at lade være,” siger Niels Hansen.Se hvor meget der kan spares på udlicitering af tekniske områder fordelt på landsdele Ifølge Dansk Byggeri vil der kunne spares ca en halv milliard anlægskroner hvis alle kommuner skruede op for deres udlicitering af de tekniske opgaver, så lå på grænsen til top10. Se de potentielle besparelser fordelt på landsdele.

  • Nordjyske kommuner vil potentielt kunne spare 52 millioner
  • Midt- og vestjyske kommuner vil potentielt kunne spare 46 millioner kroner.
  • Østjyske kommuner vil potentielt kunne spare 58 millioner kroner.
  • Sydjyske kommuner vil potentielt kunne spare 75 millioner kroner
  • Fynske kommuner vil kunne spare 31 millioner kroner
  • Syd og vestsjællandske kommuner vil potentielt kunne spare 66 millioner kroner
  • Nordsjællandske kommuner vil potentielt kunne spare 37 millioner kroner

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply