Skip to main content

Direktøren for BM-pleje i Gribskov forbereder sig på at lukke firmaet der med sine 24 ansatte levere hjemmepleje til ca 340 borger. Årsagen er, ifølge Martin Marburger, at de nye lavere priser og højere kvalitetskrav fra Gribskov Kommune vil betyde, at hans plejefirma kommer til at tabe penge på en ny aftale med kommunen.“Vi er tvunget til at lukke virksomheden for vi kan ganske enkelt ikke få det til at løbe rundt med de priser kommunen har budt ud” siger Direktør Martin Marburger fra BM-Pleje, der er en af de fem leverandører der har trukket sig.Analysen hos BM-Pleje svare til den en række plejefirmaer i Danmark har gjort det sidste år. De har ganske enkelt sagt nej tak til de priser, som kommunerne har udbudt privat pleje til.Først skete det i Århus, hvor Altiden trak sig sidste år og maj måned var det så i Odense, hvor virksomheden “Kære Pleje” trak sig. Her sagde bestyrelsesformand. Øjvind Hulgaard til Magasinet Pleje:“Med de her forløbstakster sker der en radikal ændring i prisstrukturen. Og det hænger ikke sammen. Vi har en pligt til at levere en ordentlig service, og det kan vi simpelthen ikke med den økonomiske ramme, der er lagt op til.”I Gribskov er det ikke kun mindre firmaer, som BM-Pleje, der har trukket sig.  Blandt de større er Altiden der indgå i Ambea koncernen og som har godt 26.000 ansatte i Danmark, Norge og Sverige. Her sagde administrerende direktør Miriam Toft til Netavisen Gribskov den 29 maj.“Vi gav i går besked til Gribskov Kommune, at vi ikke er interesseret. Med den økonomiske ramme vil det ikke være muligt for at drive en økonomisk sund drift. Priserne er simpelthen for lave”‘

Efter bølge af konkurser er hjemmeplejemarked stabiliseret og det sætter krav til kommunerne

Det er udmeldinger som disse der lyder fra virksomhederne har hver gang de tækker sig fra en kommune. De oplever ganske enkelt ikke sammenhæng mellem kommunernes kvalitetskrav og så den pris kommunerne tilbyder.

At leverandørerne nu trækker sig skal ses på baggrund af, at hjemmeplejemarkedet frem til 2015 oplevede et stigende antal konkurser. Siden er antallet faldet, og det kan skyldes flere ting bl.a. at plejefirmaerne er begyndt at afvise kommunernes priskrav, som ikke gør det muligt at tjene penge på aftalen.Hos Dansk Erhverv er man ikke i tvivl marked har stabiliseret sig.“Når leverandører trækker sig og melder ud at der er ikke er balance mellem pris og kvalitet, så synes jeg der er behov for selvransagelse hos kommunerne” siger Velfærdspolitisk chef hos Dansk Erhverv Morten Jung.

Dansk Erhverv: En stærk offentlig sektor kræver en stærk privat sektor

Ifølge Dansk Erhverv viser sagen fra Gribskov, at der er behov for at det offentlige og private kommer tættere på hinanden.“I Dansk Erhverv har vi det sådan, at en stærk offentlig sektor kræver en stærk privat sektor. Det vil sige, vi er hinandens forudsætninger og det kræver, at vi kan se ind i hinandens vilkår, for eksempelvis at kunne vurdere om prisen er rigtig. Vi skal altså tage et sanity tjek, hvad enten man nu er en kommune eller virksomhed, og lige tjekke om prisen er retvisende ift den service der kræves, når man står med en pris. For når alt kommer til alt, så handler det jo om den service vi skal lever til borgerne,” siger velfærdspolitisk chef Morten Jung hos Dansk Erhverv, der vil lancere en række initiativer på området.Netop det problem blev rejst igen og igen på sidste års Folkemøde på OPS-Scenen.  Her nævnte paneldeltagerne, uanset om de var offentligt eller privat forankrede, under stort set alle programpunkter, at der var har behov for Business to Government (B2G) uddannelser, hvor leverandører til det offentlige fik mere indsigt i det offentliges virkelighed og dermed indkøbs-mekanismer.Tilsvarende blev det tilkendegivet at det offentlige haltede bagud ift. at forstå potentialet og virkeligheden hos virksomhederne. Det offentlige har slet og ret behov for at der bliver etableret en G2B-uddannelse. (Government to Business) – Vi mangler blot, at nogen tager stafetten og etablere et bredere netværk eller et uafhængigt center af viden og erfaring omkring offentlig-privat samarbejde.  

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply