Skip to main content

Vi høre ofte at det offentlige-private samarbejde går trægt, at der er langt mellem snapsene og der er plads til forbedringer, men OPS har også sine succeshistorier.

Det offentlige havde øje for systemeksport fra starten

Denne succeshistorie starter med, at det offentlige via Markedsmodningsfonden og de fem regioner i 2011 etablerede Sygehuspartnerskabet med henblik på at understøtte danske virksomheders mulighed for at udnytte det kommercielle potentiale, der er forbundet med udvikling og modernisering af sygehusvæsenet.Formålet med partnerskabet var at understøtte danske virksomheders mulighed for at byde ind med nye løsninger, der kunne skabe mere effektiv og sikker drift af sygehusene, og som samtidig rummede et globalt markedspotentiale. Forstået som systemeksport.

Banebrydende desinfektionsrobot resultat af et innovationspartnerskab

I regi af Sygehuspartnerskabet gennemførte man i 2014 flere udbud, hvor der blev efterspurgt udvikling af nye løsninger til reduktion af smittespredning på hospitaler. En af vinderne var Danske Blue Ocean Robotics, som udvikler og fremstiller servicerobotter indenfor bl.a. sundhed og hotelbranchen.UV desinfektionsrobotten er siden udviklet i samarbejde med Odense universitetshospital. Robotten forhøjer kvaliteten af hospitalernes desinficeringsproces. Den er uafhængigt efterprøvet af  Teknologisk Institut, hvor det konkluderes at 99.99 % af bakterier og andre mikroorganismer elimineres ved anvendelse af robotten. Robotten er selvkørende og sørger for at alle overflader på en patientstue belyses af et UV-filter fra flere vinkler og på tæt hold. “Det er vigtigt, at understrege at vores robot ikke tager arbejdet fra det personale der udføre grundrengøringen, men at den er et kvalitativt supplement, der øger patientsikkerheden ved at reducere spredningsrisikoen yderligere ift bl.a. MRSA,” fortæller direktør Per Juul Nielsen fra UVD-Robots

Incubator og spin off konstruktion er en del af succesen

Vi ved at langt de fleste innovationsprojekter aldrig når marked, så hvad er lige årsagen til at desinfektionsrobotten på relativ kort tid går fra ide til global succes. Per Juul Nielsen peger på flere elementer bl.a det grundige forarbejde med Odense Universitets Hospital og Teknologisk institut. Et andet og nok så væsentligt element handler om den måde man procesmæssigt og organisatorisk har været skarpe på at bruge de rigtige kompetencer på det rigtige tidspunkt.“Blue Ocean Robotics har været innovations incubator, hvor vi er gået fra ide til produkt. Da vi står med produktet testet og klar skifter vi organisation og kompetencer, fra innovative til kommercielle. Det vil sige, det færdig produktet lægges fra Blue Ocean Robotics over i UVD-Robots ApS, som i dag sælger robotten world wide. “. Fortæller direktør Per Juul Nielsen – Der har svært ved at skjule stoltheden over, at de allerede har solgt robotten i Asien, Mellemøsten, EU og er nu på vej ind i USA.

Staten en risikovillig invester, der skal have sine penge tilbage ved succes

“Markedsmodningsfonden har givet os en risikovillig kapital – altså skattekroner – til at skabe det her eventyr, men ikke uden betingelser,” forklare Per Juul Nielsen.Aftalen er nemlig sådan at, hvis en virksomhed opnår succes og fortjeneste på det produkt, der udvikles med tilskud fra markedsmondningfonden, så skal tilskuddet betales tilbage.” Sådan er det også i vores tilfælde. På den måde kan man sige, at vores produktudvikling ikke har kostet skatteborgerne noget . Tværdigmod står vi nu med en systemeksport af velfærdsetknologi, som handler om meget mere end return of investment”.

Nomineret til IERA Award 2019

Det er netop med baggrund  i udviklingen af desinfektionsrobotten at Blue Ocean Robotics har vundet en af verdens mest prestigefyldte priser indenfor robotbranchen, IERA Award 2019.“Vi er meget glade for at være nomineret til IERA Award 2019. Det er en fantastisk international anerkendelse af vores udvikling af professionelle servicerobotter og ventures fra idé over kommercialisering til exit. Vi står med et banebrydende produkt, som ikke blot reducerer risiko for at få hospitalsrelaterede infektioner for patienterne, men i høj grad også besøgende og hospitalspersonale. ,” siger direktør Claus Risager, CEO i Blue Ocean Robotics i Odense.

Sygehuspartnerskabet har banet vejen for systemeksport

Når vi i disse år taler om Danmarks konkurrence i forhold til udlandet, så har Danmark flere gange været nævnt som en velfærdens Silicon Valley. Nu står vi så med en desinfektionsrobot, der har vundet en international pris og som sælges world wide. Et et eksempel på at det kan betale sig for staten, at investere i offentlig-privat samarbejde mellem innovative private virksomheder og offentlige velfærdsorganisationer mhp at generere spin offs, der ud over det kommercielle også kan resultere i banebrydende velfærds forbedringer på verdensplan.Læs om markedsmodningsfonden og sygehuspartnerskabet her

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv OPS-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind

Leave a Reply