Regeringen

    Regeringen

    Der gives hånd på valgnatten, men spørgsmålet er om en ny regering her over midten vil opstå? - En regering der vel og mærke har mere fokus på mennesket med behov for hjælp end på selskabsformer.

    Refleksion: ” At turde tænke på den fælles styrke”

    Tænk hvis en ”ildpause” i den politiske fløjkamp mellem det offentlige og det ikke-offentlige kan bruges til, at gentænke socialområdet hen over midten, så lederens fokus bliver kampen for mennesker, der har brug for hjælp, skriver direktøren ved Fonden Startskuddet i en refleksion efter valget.
    En ny ældrelov vil alt andet lige betyde nye snitflader til fx. socialområdet, som man bør være opmærksom på.

    Løsningskatalog til ny ældrelov ikke uden problemer for det frie valg

    En hel gruppe borgere og deres frie valg kan nemt blive efterladt på perronen, hvis man ikke er opmærksom på, at en femtedel af dem der får hjemmehjælp i dag, ikke er omfattet af de løsninger regeringens rådgivende panel udgav mandag. Det samme gælder borgerens ret til valg af egen bolig.
    Over 30 pct. af den praktiske hjælp leveres af private leverandører. Med et forslag fra regeringens rådgivningspanel om prioritering i serviceniveauet sættes der atter spot på frit-valgs-området

    Analyse: Praktisk hjælp risikerer at blive skrevet ud af den nye ældrelov

    Omkring ti linjer i en fortroligstemplet rapport fra regeringens rådgivende panel i forhold til en ny ældrelov peger på behovet og muligheden for, at man politisk beslutter sig for, at praktisk hjælp ikke længere skal være en mulig ydelse. Spørgsmålet er, tør regeringen gå den vej?
    Vælger regeringen at følge alle forslag, der fremsættes i rapporten, vil det medføre en grundlæggende ændring af ældreplejen i følge formanden for regeringens rådgivningspanel Per Okkels.

    Regeringens rådgivningspanel på vej med omfattende løsningskatalog for ældreområdet

    Det fremgår af en fortrolig rapport, at vi vil stå med en række dilemmaer ift. den eksisterede model for frit valg, hvis man politisk beslutter sig for en ny visitationsmodel og organisering af ældreområdet i faste teams, men der findes også muligheder for udvidelse af det frie valg, fremgår det.
    En ny aftale om C02-lagering har bred politisk opbakning. Til en begyndelse skal lageringen ske i gamle olie- og gasfelter. (Arkivfoto)

    Staten vil tage en del af risikoen ved investering i CO2-lagring

    Lagring af CO2 i dansk undergrund kommer ligesom ved olieboringer til at få et statsligt medejerskab, hvor staten sammen med private investorer bærer risikoen og høster eventuelle afkast. Potentielt kan det være med til at udvikle et nyt erhverv, lyder det fra ministeren.
    Økonomiaftalen mellem regeringen og KL for 2023 betyder, at kommunerne skal spare yderligere på eksterne konsulenter. Det ærgrer branchedirektør for DI-Rådgiverne, Katrine Ellersgaard Nielsen.

    Økonomiaftalen – Besparelser på konsulenter er som at pille håret af en skaldet

    Det minder om en rituel stammedans, når regeringen og KL beslutter sig for at spare endnu mere på eksterne konsulenter, men hvorfor er man hos DI-Rådgiverne mere bekymret for dem i den kommunale sektor end for branchens omsætning på kommunale opgaver?
    Hverdagen kan gå hen og blive mere grå for de ældre på plejehjem som følge af den nye økonomiaftale, vurderer professor Kurt Houlberg.

    Professor om stram aftale: Kommuner står med svære dilemmaer

    Både i forhold til anlæg og service er årets økonomiaftale bemærkelsesværdigt krisepræget, vurderer professor. Kommunerne kommer til at stå i en kattepine.
    Selvom anlægsrammen er meget lav i 2023, så er det faktiske fald i rammen for 2022 væsentligt større end det bliver i 2023.

    Det reelle fald i anlægsrammen er markant større i år end til næste år

    Der bliver skåret 1,7 milliarder kroner i kommunernes anlægsramme for 2023, men allerede i år er der skåret 2,7 milliarder kroner af kommunernes anlægsramme målt i faste priser i forhold til 2021.
    Borgmester Marie Stærke (S) fra Køge Kommune og næstformand i Socialdemokratiet vil arbejde på, at S-regeringen får frikommuner på dagsordenen, også når det gælder erhvervs- og arbejdsmarkedsområdet. Hun foreslår, at partiet oven i købet går til valg på det.

    Socialdemokratiets næstformand: S-regeringen bør udvide frikommuneforsøget til erhvervsområdet

    Socialdemokratiets næstformand borgmester Marie Stærke vil arbejde på, at kommunerne kan blive frikommuner på erhvervs- og arbejdsmarkedsområdet. Det kunne være spændende som valgløfte, siger hun.
    Regeringens lovforslag om ændring af udbudsloven får ikke mange point hos Dansk Erhverv og Dansk Industri - Læs hvorfor.

    Lovforslag om ændring af udbudslov får en sur smiley af erhvervsorganisationer

    Dansk Erhverv og Dansk Industri mener ikke, at regeringen har lyttet ret meget til de ændringsforslag, som ni organisationer på tværs af ”Udbudsdanmark” har fremsat i forbindelse med forarbejdet. Der er dog få positive elementer, men samlet set, er både proces og resultat utilfredsstillende.
    Venstres leder Jakob Ellemann-Jensen har fuld opbakning fra det meste af blå blok til et modforslag til regeringens frikommuneforsøg . Potentielt kan der dannes et flertal uden om regeringen, men

    Ingen frikommuneforsøg uden frit valg

    'Jeg sætter mine hegnspæle der, hvor man får frihed til at begrænse borgernes frie valg,' lyder det fra Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen i en kommentar til regeringens frikommuneforsøg, som aktuelt forhandles med partierne.

    Digitaliseringsstrategien lægger op til tættere offentlig-privat samarbejde

    Regeringens digitaliseringsstrategi indeholder 61 indsatsområder, men hvordan kobler det sig til det offentlige-private samarbejde. OPS-Indsigt har set på seks nedslagspunkter i det lange dokument.